Top Gun – Elokuvaklassikko joka paranee vanhetessaan

Paramount Pictures julkaisi Top Gun elokuvan vuonna 1986. Elokuva oli hitti jo tuolloin ja nykyään nauttii ansaitusti klassikkoelokuvan mainetta. Elokuva on kestänyt aikaa hyvin, sillä se on laadulla toteutettu jopa tämän päivän mittapuun mukaan.

Genre

Elokuva on luokiteltu usein toimintaelokuvaksi. Toimintaa elokuvassa toki on mutta draama on hallitseva genre, sen verran paljon tässä käsitellään kuitenkin ihmissuhdekiemuroita lentämisen lomassa. Elokuvan ikäraja on K15, kestoa pätkällä on 1 tunti ja 49 minuuttia.

Juoni

Elokuva kertoo USA:n merivoimien lentäjistä ja heidän osallistumisestaan “Top Gun” nimiseen ohjelmaan, jossa lentävät parhaista parhaimmat lentäjät. Koulutuksen päätteeksi paras lentäjä saa kantaa himoittua “Top Gun” titteliä.

Maverick on nuori rääväsuu ja äärimmäisen taitava lentäjä. Hän kuitenkin kohtaa onnettomuuden koulutuksen lomassa joutuen käyttämään heittoistuinta apulentäjänsä kanssa. Apulentäjä menehtyy onnettomuudessa ja näin Mavericikin lentäjän ura on vaakalaudalla vaikka hänet syyttömäksi todetaankin onnettomuuteen.

Lisäkiemuroita koulutukseen tuo hänen naispuolisen lentokouluttajansa Charlien rakastumisen Maverickiin.

Koulutuksen lomassa Maverickin välit muihin oppilaisiin ei ole kaikista lämpimimmät. Kilpailu Top Gun tittelistä on kovaa.

Elokuva loppupuolella nähdään taistelu venäläisiä hävittäjiä vastaan. Elokuva ei heitä venäläisiksi suoraan nimeä mutta vihollisten MIG-hävittäjien kyljissä näkyvät tutut punaiset tähtisymbolit.

Näyttelijät ja ohjaus

Elokuvan on ohjannut Tony Scott (Ridley Scottin nuorempi veli). Top Gun oli Tony Scottin ensimmäinen menestyselokuva ohjaajan puikoissa. Ohjaajan työt hän on aloittanut jo 1969 ja ennen Top Gunia Scott ohjasi kauhuelokuvan nimeltä The Hunger vuonna 1983. Myöhemmistä töistä mainittavin lienee sukellusvene-elokuva Purppuravyöhyke (Crimson Tide).

Maverickin roolissa nähdään nuori Tom Cruise. Cruise oli elokuvan julkaisuhetkellä vain 24-vuotias poikanen.Cruise aloitti näyttelemisen elokuvissa 19-vuotiaana, hän oli mukana “Endless Love” nimisessä draamaleffassa. Cruise kuitenkin suoriutuu leffasta varsin hyvin vaikka ei vielä tuolloin ollut kovin kokenut näyttelijä. Voisikin ehkä sanoa, että hänen näyttelijänlahjojen lähtötaso on ollut varsin korkea mutta onko sitten kehittynyt vuosien varrella on eri juttu. Mielestäni hän oli yhtä hyvä Top Gunissa mitä vaikkapa Mission Impossible elokuvissa.

Cruisen lisäksi elokuvassa nähtii kilpakumppanina Val Kilmer. Kilmer on nähty sittemmin muun muassa komedia pätkässä Kiss Kiss Bang Bang Robert Downey Jr. kanssa.

Anthony Edwards näytteli Maverickin apulentäjää. Hän ehtii näytellä elokuvan puoliväliin saakka, ennen kuin elokuvassa nähty onnettomuus tapahtuu.

Näyttelijät onnistuivat työssään kaikki loistavasti. Kukaan ei onnistunut ärsyttämään. Päinvastoin, varsin uskottavasti esitetty kaikki roolit.

Palkinnot sekä ehdokkuudet

Kahdeksankymmentä luvun puolivälin tienoilla ei jaettu palkintoja yhtä paljon mitä nykyisin mutta elokuva pokkasi silti Oscarin musiikista kappaleella “Take My Breath Away”. Kappale on tehty elokuvaa varten. Eikä huono kappale olekaan! Oscarin lisäksi elokuva sai myös muita ehdokkuuksia sekä palkintoja nimenomaan musiikkien ansiosta.

Yhteenveto

Mikäli odotat toimintaa tältä elokuvalta, niin joudut pettymään hienoisesti. Toimintaa on mutta se ei ole pääosassa. Elokuvassa on paljon draamaa toiminnalla höystettynä. Elokuva on silti hyvä vielä nykypäivän mittapuulla vaikka kyseessä klassikko onkin. Musiikit ovat loistavat kasarityyliin tietty.

Elokuva tehtiin vain 15 miljoonan dollarin budjetilla. Yleisö otti elokuvan kuitenkin hyvin vastaan sillä elokuva tuotti kaiken kaikkiaan 357 miljoonaa dollaria.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: