Sorjonen (Bordertown) kausi 1

TV-sarja Sorjonen on paljon huomiota saanut Fisher King Productionin rikosdraama. Sarja sai osakseen huomiota Monthy Python näyttelijän Eric Idlen twiitistä tammikuussa 2022, kun hän hehkutti jääneensä sarjaan täysin koukkuun. Sarjaa on muutenkin kehuttu paljon. Ehkäpä ennakko-odotuksiin nähden sarja jäi aavistuksen pettymykseksi, vaikka ihan mielenkiinnolla ensimmäisen kauden jaksot katsoin läpi.

Genre

Sarja on pitkälti draamaa, jossa ratkotaan Lappeenrannassa erilaisia mysteerejä. Mukana on myös jännityselementtejä. Verta näkyy myös ajoittain melko raa’alla tavalla kuvattuna. Tulee mieleen, että vähempikin olisi ajoittain riittänyt. Ikäraja on K-16.

Juoni

Kari Sorjonen on erityisen pätevä rikosetsivä. Hänellä on omat metodinsa päättelyyn, eivätkä kolleegat aina pysy perässä. Hieman jääkiekkoon verraten. Aikoinaan näytti siltä ettei Selänteen omat joukkuekaverit pysyneet miehen perässä mutta silti tehtiin huikeaa tulosta vaikka yksin. Sorjosessa on samaa mutta luonnollisesti oman ammattitaitonsa kautta. Jääkiekosta ei tässä sarjassa ole kyse sentään.

Sorjonen muuttaa perheineen Lappeenrantaan. KRP ja Helsinki jäävät taakse. Lappeenrannassa Sorjonen saa työpaikan Varesta eli vakavien rikoksien osastolta paikalliselta poliisilaitokselta. Varessa Sorjosella on oma tiimi ja yksi esinaishahmo.

Sarjan juoni on rikas monenlaisilla käänteillä, mukaan lukien epärehellinen poliisi.

Sorjonen kausi 1 jaksot

Jakson nimiPituus (min)
Nukkekoti, osa 157
Nukkekoti, osa 255
Nukkekoti, osa 356
Sudenkorennot, osa 155
Sudenkorennot, osa 256
Raivotar, osa 157
Raivotar, osa 255
Nainen järvessä, osa 156
Nainen järvessä, osa 256
Loppupeli, osa 157
Loppupeli, osa 259

Jaksot ovat parin-kolmen mittaisia kokonaisuuksia. Toimivat tietyllä tapaa itsenäisesti mutta sarja kuljettaa katsojan läpi isomman kokonaisuuden ja tutustuttaa henkilöihin hyvin. Eli siinä mielessä jaksot kannattaa katsoa järjestyksessä. Vaikka harvemmin sarjaa satunnaisessa järjestyksessä katsotaan. Ellei ole sitten kyseessä esim. Black Mirrorin tyyppinen sarja, jossa kukin jakso on oma itsenäinen kokonaisuutensa.

Näyttelijät

Ville Virtanen näyttelee sarjan päätähteä Kari Sorjosta. Ville on muuten legendaarisen Jukka Virtasen poika. Vaikka aivan samoja isänsä maneereja hänellä ei olekaan, niin omanlainen tunnistettava tyyli esiintyä silti. Ville Virtanen on vakuuttava omassa roolissaan ja hänen työtään on ilo katsella.

Sorjosen vaimoa Pauliina Sorjosta näyttelee Matleena Kuusniemi. Matleena on aloittanut wikin mukaan uransa jo 1996 mutta parhaiten hänet tunnetaan juuri tästä Sorjonen tv-sarjasta. Entistä FSB-agenttia Lena Jaakkolaa näyttelee Anu Sinisalo

Sarjan kaikki näyttelijät ovat uskottavia ammattilaisia työssään. Mukaan lukien myös nuoremmat näyttelijät kuten Janina Sorjosen roolissa nähty Olivia Ainali sekä Katia Jaakkolan roolissa näytellyt Lenita Susi.

Yhteenveto

Jos ulkomaiset leffat sekä sarjat kyllästyttää ja kaipaat vaihtelua, tai ylipäätään etsit hyvää kotimaista sarjaa katsottavaksi, niin voin lämpimästi suositella Sorjosta katsottavaksi. Sorjonen on ajoittain raaka ja jopa piinaava mutta sellaiseksi se lienee tarkoitettukin. Sorjonen on palkittu vuonna 2016 vuoden draamasarjaksi Venla-gaalassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: