Squid Game (2021) – Yksi parhaista Netflix-sarjoista

Netflixin 2021 syyskuussa julkaisema Squid Game on saanut valtaisasti mediatilaa. Sarjan on kerrottu olevan katsotuin Netflix sarja. Eikä sarja ole edes Hollywood-tuotantoa vaan korealaista syntyperää. Mistä sarjassa sitten on kyse? No ainakin se on hyvin erilainen mihin on kenties aiemmin totuttu. Sarja on myöskin paikoitellen melko raaka.

En luonnehdi tätä sarjaa parhaaksi Netflix-sarjaksi mutta kuuluu kärkikastii ehdottomasti ja erilaisuutensa vuoksi tätä on kyllä mielenkiintoista seurata. Lisäksi mielenkiintoinen seikka on käytetty budjetti, joka on alle 22 miljoonaa dollaria. Huomattavan paljon pienempi Hollywood tuotantoihin verrattuna. Budjetin pienuus näkyy lavasteissa mutta tarinassa ja sisällössä sarja pesee kalliimmat kilpakumppaninsa helposti.

Genre

Netflix luokittelee sarjan tiivistunnelmaiseksi draamaksi sekä trilleriksi. Itse ajattelin tämän olevan trilleri mutta kyllä tuo draama sopii tähän sarjaan myös erinomaisesti. Sen verran paljon tässä eri henkilöhahmoihin tutustutaan läheisesti ja heidän ajatuksia seurataan. Sarjan ikäraja on K-16, joka on kohdallaan. Jaksojen aikana nähdään välillä melko verisiä kohtauksia.

Jaksoja on ensimmäisessä kaudessa 9 kappaletta. Kukin n. tunnin mittaisia yhtä puolen tunnin poikkeusta lukuunottamatta.

Juoni

Sarja kertoo eronneesta ja pahasti velkaantuneesta perheenisästä. Kaiken kurjuuden lisäksi 10-vuotias tytär on muuttamassa äitinsä ja isäpuolen kanssa Yhdysvaltoihin. Isän ainoa mahdollisuus on todistaa, että pystyy elättämään tyttärensä taloudellisesti yksin. Velkaantuneena tämä ei tietenkään ole helppo tehtävä ja kaiken päälle velkojat ovat kintereillä kaiken aikaa.

Isä tapaa mystisen pukumiehen joka lupaa mittavia summia helppoa rahaa vain pelaamalla muutaman pelin. Helppo raha houkuttaa mutta pelin henki onkin vähintäänkin mielenkiintoinen. Tai sanotaanko pelaajien henki on ainakin hiuskarvan varassa.

Ohjaus ja päänäyttelijät

Sarjan on ohjannut sekä käsikirjoittanut Hwang Dong-hyuk. Tällä kombolla on yleensä  lupa odottaa hyvää, kun sama henkilö on sekä ohjannut että käsikirjoittanut elokuvan/sarjan. Ohjaaja on tunnettu elokuvasta The Fortress vuodelta 2017. Itse asiassa Squid Game on käsikirjoitettu paljon ennen Squid Gamea mutta tuotannolle ei tahtonut löytyä rahoitusta. The Fortress oli kuitenkin sen verran menestynyt, että se auttoi ohjaajaa löytämään myöhemmin rahoituksen Netflixin kautta.

Isää Seong Gi-hunia näyttelee Lee Jung-jae. 1973 syntynyt näyttelijä on menestynyt kotimaassaan Etelä-Koreassa hyvin. Näyttelijäuran hän aloitti jo vuonna 1994 ja on ollut sittemmin yli 40:ssä tuotannossa mukana. Näyttelijän töiden lisäksi hän on toiminut mallina.

Lee Jung-jae ei ole ainoa malli sarjassa. Naiskauneutta ja sarjassa yhtä rahojen tavoittelijaa esittää Jung Hoyeon. Hänet on tituleerattu Korean seuraavaksi huippumalliksi. Ennen Squid Gamea hän on näytellyt muutamissa lyhytelokuvissa.

Sarjan tarinan kannalta tärkeä henkilö on isän tytär, jota näyttelee Vivian Lu. Lu on toiminut aiemmin muun muassa ääninäyttelijänä Spider-Man: Miles Morales videopelille.

Squid Game 1. kauden jaksot

Jakson nroNimiPituus (min.)
1Liikennevalot59
2Helvetti62
3Mies, jolla on sateenvarjo54
4Pysy tiimissä54
5Reilu maailma51
6Gnanbu61
7VIPit57
8Keulahahmo32
9Yksi onnekas päivä55

Visuaalinen ilme

Sarjan visuaalinen ilme ei häviä lainkaan Hollywood-tuotannolle. Kameratyö, editointi, äänisuunnittelu yms. on toteutettu erittäin taitavasti. Käytettävissä ollut pienempi budjetti toki näkyy. Näyttäviä erikoistehosteita ei juurikaan ole ja CGI efektitkin ovat aika pieniä. Ja koska kyseessä on Netflixin omaa tuotantoa, niin sarja on tarjolla 4K tarkkuudella sekä Dolby Atmos äänin. Netflixissä toki on joitain Hollywood elokuvia myös tarjolla tällä tarkkuudella mutta harmillisen vähän. Atmos äänet löytyvät pääasiassa heidän omasta tuotannosta. Kenties lisenssimaksujen vuoksi.

Palkinnot sekä ehdokkuudet

Squid Game on sen verran tuore tapaus ettei se ole ehtinyt vielä kerätä palkintoja. Tässäpä oiva tilaisuus spekuloida mistä tämä sarja voisi saada palkintoja. Äänimaailmassa ei ole valittamista mutta se ei toisaalta erotu edukseen merkittävissä määrin. Eli epäilen ettei palkintoa tule ainakaan sen saralta. Vaikka korealainen musiikki taustalla varsin hyvää ja tähän teemaan sopivaa onkin.

Sen sijaan palkinto/palkinnot voisi tulla ohjauksesta sekä käsikirjoituksesta. Sen verran mielenkiintoinen juoni tässä on, että ainakin sarjaan katsoessa tähän pääsee syntymään pienoinen koukku.

Yhteenveto

Mitä kannattaa katsoa Netflixistä tai mikä on suosituin Netflix-sarja? Tämä kysymys asetetaan Googlen hakuun melko usein. Ainakin mediatietojen perusteella Squid Game on suositeltava Netflix-sarja. Ei ehkä paras sarja mutta yksi parhaista joka tapauksessa jota on helppo suositella. Mutta ei kuitenkaan varauksetta. Sarja on paikoitellen raaka, mikä kannattaa muistaa ennen aloittamista. Lisäksi joihinkin henkilöhahmoihin tutustutaan melko syvällisesti, eivätkä kohtalot henkilöiden taustoja vasten ole mitenkään iloisia. Eli raakuuden lisäksi sarja onnistuu särkemään sydämiä myös.

Linkki Netflix Suomen Squid Gameen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: