Avatar (2009) – Terminatorin luojan piirretty elokuva

James Cameron on ohjaaja joka on luonut muun muassa elokuvat Abyss ja Terminator. Kyseiset elokuvat eivät juuri esittelyjä kaipaa. Aikansa hittejä ja ovat kestäneet hyvin aikaa tähän päivään asti. Vuonna 2009 20th Century Fox julkaisi legendaarisen ohjaajan Avatar elokuvan. Valitettavasti Avatar ei kestä aikaa samalla tavalla. Eeppisyyttä on varmasti haettu mutta täysin CGI:llä toteutettuna. “Piirrettyjä” elokuvia löytyy muitakin eikä tarina vakuuta juuri sen enempää.

Genre

Elokuva yhdistelee taitavasti scifiä sekä fantasiaa. Mietin hetken olisiko tässä ripaus seikkailua. Voi ollakin mutta kannattaa asennoitua kategorisoimaan elokuva ensinmainittujen genrejen mukaisesti. Elokuva on kielletty alle 13-vuotiailta. Nykyisin tuollaista ikärajaa ei ole. Lähimmäksi osuu K-12. Etenkin valkokankaalta katsottuna planeetalla vilisee välillä “hirviöitä” jotka saattavat tulla esimerkiksi perheen pienimpien uniin.

Juoni

Ihmiset ovat harvinaisen ja arvokkaan metallin perässä Pandoran planeetalla kaukana kotoaan. Planeetalla asuu alkuperäiskansa, joka on hieman tiellä metallin keräämisen suhteen. Ihmiset ovat keksineet Avatar hahmot, jotka muistuttavat alkuperäiskansaa. Näiden avatarien avulla on tarkoitus päästä diplomaattiseen sopuun sekä keskusteluyhteyteen alkuperäisasukkien kanssa.

Onpa eriskummallinen asetelma. Jos maahan saapuisi muukalaisia ja ne soluttautuisivat ihmisiksi, niin ei minulla ainakaan olisi luottamus kovinkaan korkealla vieraaseen lajiin. Cameron mielestä tämä on looginen tapa lähestyä vierasta lajia.

Ohjaus sekä päänäyttelijät

James Cameron ei juuri esittelyjä kaipaa kuten alussa totesin. Hän ei ole tähän asti tehnyt elokuvia  liukuhihnalta vaan on keskittynyt laatuun. Tässä valossa on harmi ettei Avatar osu maaliin. Cameron itse tuntuu luottavan Avatarin voimaan sillä esimerkiksi IMDB tietojen mukaan mies työstää kokonaista Avatar sarjaa aina viidenteen osaan asti. Avatar 2 jatko-osan on määrä ilmestyä vuonna 2022 ja siitä seuraavat parin vuoden välein.

Sigourney Weaver

Cameron on saanut Avatar elokuvaan myös mukaan ensimmäisestä Alien elokuvasta tutun Sigourney Weaverin. Ensikuulemalta olisin voinut vannoa elokuvan olevan täyttä timanttia (tai arvometallia) mutta toisin kävi. Vika ei tietenkään ollut Sigourneyn suorituksessa. Hän hoiti homman kotiin ammattitaidolla. Paitsi, että elokuva oli suurelta osin Avatar hahmoa ja ympärille liimattua CGI:tä, niin ei Weaveria kovin usein edes nähty. Avatar hahmon ääni oli kuitenkin hänen.

Miespääosaa esitti Sam Worthington. Hänet on tavattu niin ikään aiemmin Terminatorissa, vaan ei siinä ensimmäisessä. Sinänsä vaikea arvioida näyttelikö mies hyvin vai huonosti tässä elokuvassa. Sen verran usein oltiin Avatarin kyydissä eikä kyvyt tulleet sillä tavalla esille.

Naispääosassa Zoe Saldana. Hän oli koko elokuvan Avatar hahmon “sisällä” piilossa. Zoe on näytellyt sittemmin muun muassa Avengers elokuvissa.

Audiovisuaalinen kokemus

Tämä jos mikä elokuva toimisi HDR demona. En tiedä onko sellaista versiota kuitenkaan saatavilla tästä elokuvasta. Ikänsä puolesta alkuperäisenä HDR versiona ei ainakaan. HDR:ää ei oltu vielä 2009 keksitty elokuviin. Arvioin elokuvat pääsääntöisesti valkokankaalta katsottuna ja tykeissä ei tunnetusti HDR ole paras mahdollinen. Kuitenkin värimaailma varjoineen sekä kirkkaine kohtineen olisi suosiollinen tuolle tekniikalle.

Muuten elokuva on valtaosin tietokoneella tehtyä grafiikkaa. Hahmot liikkuivat erittäin sulavasti. Eli ne olivat kyllä aitojen näyttelijöiden näyttelemiä mutta hahmoja oli ehostettu tietokonetehostein. Esimerkiksi silmät oli tehty suuremmaksi. Jos tietokonetehosteiden alituinen käyttö ei häiritse, voi tästä elokuvasta nauttia hyvinkin paljon. Itseäni asia häiritsi melko paljonkin.  

Äänien osalta homma oli hyvin paketissa. Kotiteatterin kaikkia kanavia käytettiin ansiokkaasti hyväksi. Välillä piti kuunnella kuuluuko jokin ääni elokuvasta vai tuleeko se kenties jostain muualta. Musiikki ei nostanut päätään mitenkään erityisesti lukuunottamatta lopputekstien aikana kuultua Leona Lewisin esittämää I see you kappaletta.

Palkinnot sekä ehdokkuudet

Leffavelholta ei suuremmin palkintoja tippunut tälle elokuvalle mutta muut tuntuvat arvostavan Avataria sitäkin enemmän. Muun muassa Oscar palkinto parhaista visuaalisista tehosteista.Saturn Award huomioi elokuva parhaasta ohjauksesta sekä parhaista näyttelijöistä Zoe Saldanan sekä Sam Worthingtonin osalta.

Ehdokkuuksia tuli myös lukuisia. Merkittävin näistä Oscar ehdokkuus parhaimmasta äänimiksauksesta.

Yhteenveto

Scifin ja fantasian ystäville varmasti kelpo elokuva. CGI on näyttävää tässä elokuvassa mutta sitä oli annosteltu aivan liikaa. Ehkä Cameronin tavoitteena olikin tehdä eeppinen ja näyttävä elokuva tietokonegrafiikan avulla mutta mielestäni siinä mentiin hieman metsään. Ei siksi etteikö Cameron olisi onnistunut tehtävässään mutta muut elokuvan tekijät hyödyntävät tehosteita myös onnistuneesti. Aikoinaan Jurassic Park sekä Matrix olivat käänteentekeviä elokuvia tekniikkansa puolesta. Avatar ei yllä samaan vuonna 2009.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: