The Matrix Revolutions (2003) – Ja siihen se tunnelma sitten lässähti

Matrix trilogian kolmas osa Matrix Revolutions on ristiriitainen elokuva. Samalla koko Matrix-elokuvasarjan huonoin osa. Kaksi ensimmäistä osaa osuivat maaliin hienosti. Kolmas osa jätti toivomisen varaa. Siinä missä ensimmäinen osa oli käänteentekevä elokuva niin tekniikaltaan kuin kuvaustyyliltään, toiseen osaan nostettiin kierroksia. Kaikkea oli ykköstä enemmän. Kolmannessa osassa kaikki lässähtää. Vaikka sen tarkoituksena on ollut olla huipentuma, jonka taisteluiden jäljiltä on vain yksi voittaja.

Elokuvassa oli muutama hieno taistelukohtaus mutta enemmänkin olisi voinut olla. Elokuvasta puuttuivat myös eeppiset kohtaukset kakkos osassa moottoritiellä nähdyn takaa-ajokohtauksen tyyliin.

Elokuvan tuntuu sortuvan liialliseen tietokoneanimaation käyttöön.

Genre

Elokuva jatkaa tutulla scifi / toimintaelokuvan tyylillä. Elokuvan tekijät itse näkevät tässä myös sotaelokuvan. Koneita vastaan taistellaan kyllä mutta sotaelokuva tämä ei ole.

Tämän elokuvan ikäraja on 16-vuotta. Edellinen osa oli ikärajansa puolesta K12. Mielestäni myös tälle elokuvalle K12 olisi varsin sopiva. Hyvin samankaltaisista elokuvista on kyse  pahisten eli “konehirviöiden” osalta.

Juoni

Siion on vielä pelastamatta. Edellinen elokuva päättyi ikäänkuin kesken kaiken ja kolmas elokuva jatkaa tismalleen edellisestä leikkauksesta eteenpäin. Koneet lähestyvät uhkaavasti Siionia ja nyt käytäisiin kamppailu elämästä ja kuolemasta. Nyt katsotaan kuka on kuka. Komentaja Lock uskoo edelleen tulivoimaan. Morfeus ei ole enää varma Neon kyvyistä. Neo itse on tehnyt valintansa lähteä koneiden kaupunkiin.

Juonen osalta elokuvassa ei sinänsä ole vikaa. Jokainen Matrix elokuva edustaa omaa paikkaansa trilogiassa. Kuten todettua, viimeisessä osassa nähdään lopullinen välienselvittely. Elokuvan epäkohdat tulevat muualta kuin elokuvan juonesta.

Ohjaus ja päänäyttelijät

Elokuvan on tehnyt melkolailla sama poppoo mitä sarjan aiemmatkin henkilöt. Ohjauksesta vastasivat Wachowskin veljekset, päänäyttelijöinä Keanu Reeves sekä Carrie-Anne Moss. Pääpahista esitti karismaattinen Hugo Weaving.

Aiemmissa osissa Oraakkelia näytellyt Gloaria Fosters kuoli diabeteksen komplikaatioihin kotonaan 67-vuoden iässä. Ikävästä tapauksesta johtuen oraakkelia näytteli tässä elokuvassa Mary Alice.

Visuaalinen ilme

Elokuvan suurin kompastuskivi oli tietokoneella tehdyt erikoistehosteet. Tässä elokuvassa niiden kanssa mentiin yksinkertaisesti liian pitkälle. Vaikka ne olivat ajan hengen ja sen ajan mittapuulla varmasti parasta mitä rahalla saa, niin yksinkertaisesti välillä tuli olo kuin olisi tietokonepeliä katsonut. Tästä esimerkkinä avaruusaluksella luolassa ajelu. Toki monessa kohtauksessa on aitoja elementtejä huomattavan paljon mukana. Edellisessä esimerkissä mainittu kohtaus oli toteutettu siten, että näyttelijät istuivat todella heiluvan kehikon kyydissä. Joten nähty ryske oli siinä mielessä aitoa. Päälle oli kuitenkin liimattu tietokoneanimaatiota huikea määrä.

Tuotantotiimi rakensi jättimäisiä pienoismalleja joita räjäytettiin kuvausten lomassa pyrotekniikan saattelemana. Aidot lieskat eivät kuitenkaan riittäneet, vaan niitäkin tehostettiin tietokoneanimaatioin. Loppukohtauksen keinotekoinen sade tehostettiin niin ikään tietokoneella. Sade oli kieltämättä ihan hienon näköinen. Siinä ohjaajat jäljittelivät Matrixin tavaramerkiksi tullutta alaspäin virtaavaa datavirtaa. Sateessa oli mukana tuota tyyliä. Hieno oivallus!

Lisäksi elokuvan budjettia oli käytetty myös tutkimustyöhön kuinka painovoimaton tila vaikuttaa kungfu kohtauksiin. Tuotantotiimillä oli Nasalta lainassa lentokone jonka avulla näitä tutkimuksia tehtiin ja sittemmin kokemukset siirrettiin valkokankaalle. Hatunnoston arvoisia juttuja kieltämättä. Valitettavasti tietokoneanimaation osalta nälkä vain kasvoi liian suureksi ja lopputulos ei aivan kaikkia miellytä.

Palkinnot ja ehdokkuudet

Elokuva ei saanut kriitikoiden sydämiä puolelleen. Valtaosa kriitikoista lyttäsi elokuvan alimpaan kastiin.  Tästä kertoo myös se fakta ettei elokuva voittanut merkittäviä palkintoja. Ehdokkuuksia tuli joitain, muun muassa parhaista erikoistehosteista.

Yhteenveto

Kaikesta huolimatta tämä elokuva ansaitsee paikkansa Matrix elokuvasarjan joukkiossa. Alkuperäisen trilogian kolmas osa on niin keskeinen osa The Matrix Reloaded elokuvan (sarjan toinen osa) tapahtumia ettei tätä elokuvaa oikein voi senkään vuoksi sivuuttaa. Suosittelen koko elokuvasarjan katsomista kaikille scifistä kiinnostuneille. Leffasarjan on varsin ajaton vaikka tässä viimeisimmässä osassa tietokoneanimaatioiden ajanhenki hieman pistääkin silmään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: