007 No Time To Die (2021) – Mitä ihmettä Barbara Broccoli?

007 No Time to Die-elokuva jakaa mielipiteet. Toisten mielestä se on loistava elokuva ja toisaalta monelle vannoutuneelle Bond-fanille valtaisa pettymys. Bondin henkilöhahmoa on nyt uudistettu siten ettei se ole kovin monen mieleen. Lisäksi elokuvan juonessa tapahtuu jotain sellaista mitä Bondin ystävät eivät sulata helpolla. Siinä missä Spectre vei bondit klassisten juurien jäljelle, niin tämä elokuva tekee päinvastoin.

Ennen kuin olin elokuvaa edes nähnyt, aavistelin ettei elokuva yllä aiempien Craigin tähdittämien bondien tasolle. Tämä siitä syystä, että elokuvan ohjaaja vaihtui ja käsikirjoitus piti tehdä uudelleen. Tarkkoja syitä vaihdokselle ei ole kerrottu, muuten kuin taiteelliset näkemykset. Voi hyvinkin olla, että nämä näkemykset liittyvät elokuvan loppuosan tapahtumiin.

Suosittelen myös aiempien Craigin elokuvien katsomista ennen kuin istahdat tuoreen 007 No Time To Dien pariin. Etenkin Spectren tapahtumat olisi hyvä olla muistissa sillä tämä leffa käytännössä jatkuu siitä mihin edellinen jäi. Myös muiden elokuvien tunteminen auttaa muun muassa henkilöhahmojen kanssa.

Genre

Uudistuksistaan huolimatta elokuva on sentään edelleen toimintaelokuva. Elokuvan ikäraja on K16. Elokuva on myös mukavan pitkä kestäen 163 minuuttia.

Juoni

007 No Time To Die juoni on polveileva. James Bond ei ole enää agenttihommissa vaan on vetäytynyt Jamaikalle edellisestä elokuvasta tutun Madeleine Swanin kanssa kuhertelemaan. Bondin CIA ystävä Felix Leiter pyytää apua jäljittämään siepattua MI6 brittitutkijaa. James ei innostu tehtävästä. Samana iltana James tapaa kuitenkin uuden 007 agentin, joka kertoo taustat siepatusta tutkijasta. Tutkija teki projektia nimeltä Heracles. Projekti on brittihallituksen kehittämä bioase, joka on nyt rikollisten kynsissä.

Bioaseen varastaneella rosmolla on jotain hampaankolossa SPECTREä kohtaan ja lopulta agenttimme on keskellä tätä välienselvittelyä samalla yrittäen saada bioaseen takaisin.

Juoni ei ole mielestäni kaikkein omaperäisin ja toisaalta se on ajoittain hieman jopa sekava. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että elokuvalla on useita käsikirjoittajia.

Ohjaus ja päänäyttelijät

Elokuvan on ohjannut amerikkalainen Cary Joji Fukunaga, joka tunnetaan parhaiten True Detective televisiosarjasta. Sinänsä ohjaus oli elokuvassa onnistunut sillä elokuva oli esimerkiksi varsin näyttävän näköinen. Ohjaaja oli onnistunut poimimaan hienoja kuvakulmia. Elokuvan epäkohdat ovat muualla kuin ohjaajan taidoissa.

Daniel Craigia ei liene tarpeen esitellä suuremmin. Hän on tullut jo tutuksi Bondin roolista. Craigin suoritus oli tasaisen varmaa mutta huippusuoritukseen hänkään ei tässä elokuvassa yltänyt.

Vuonna 1985 syntynyt ranskalaiskaunotar Léa Seydoux teki paluun Madeleine Swanin rooliin. Seydoux on lahjakas näyttelijä ja hän hoiti roolinsa erittäin hyvin.

Blofeld jäi edellisessä osassa eloon ja jo ennakkoon oli pääteltävissä leffan näyttelijäkaartia katsoessa, että taitaa Spectren pomo päästä karkuun sillä listoilla oli mukana myös Christoph Waltz. Valitettavasti Spectren pomo ei päässytkään karkuun, häntä tarvittiin omituisen juonen vuoksi mukaan. Christophin esiintyminen jäi elokuvassa varsin vähäiseksi.

Uutta 007-agenttia näytteli britti Lashana Lynch. Hänellä ei ole vielä takana kovinkaan mittava näyttelijän ura mutta hänet on silti nähty aiemmin muun muassa vuonna 2019 ilmestyneessä Captain Marvelissa.

Bondin apuna toiminut CIA-agenttia Palomaa näytteli Ana de Armas. Myös hänen rooli ja “ruutuaika” jäi valitettavan lyhyeksi. Hän nimittäin suoritti roolinsa esimerkillisen hyvin ja oli suorastaan ilo katsella työskentelyä. Ana de Armas on esiintynyt muun muassa Blade Runner 2049 Joi nimisenä virtuaalityttönä.

Pääpahiksen Lyutsifer Safin roolissa oli Rami Malek. Malek sortui ylinäyttelemiseen eikä valitettavasti yllä aiempien pahisten tasolle. Malek kyllä osaa näytellä. Siitä ei ole kyse. Hän on voittanut Oscarin Bohemian Rhapsody elokuvassa.

Elokuvan musiikit on säveltäny Hans Zimmer ja tunnusmusiikki on Billie Eilishin käsialaa. Kappale on hyvä mutta ei paras Bond tunnari. Makuasioita toki mutta parhaan paikan Craigin tähdittämistä vie Adelen Skyfall.

Ana de Armas CIA-agentti Paloman roolissa

Yhteenveto

007 No Time To Die elokuvalla on hetkensä ja mukana on näyttäviä kohtauksia. Valitettavasti Bond elokuvana se ei osu maaliin. Elokuva saattaa Craigin näyttelemän Bondin päätökseen ja nivoo aiempien elokuvien tapahtumia yhteen. Valitettavasti hieman epämiellyttävällä tavalla. Craigin tähdittämä Bond olisi ansainnut paremman lopun. Mielenkiintoista nähdä millaista tyyliä seuraava agenttiseikkailu edustaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: