Spectre (2015) – Bondin paluu juurille

Onneksi vielä niin sanottuja oikeita elokuvia tehdään, siis pääosin ilman mittavia tietokoneella luotuja erikoistehosteita. James Bond-elokuvat ovat perinteisesti olleet tällaisia. Niin myös Spectre. Spectre on myös samalla yksi parhaimpia Bond-elokuvia ylipäätään, sillä tässä palataan klassisten ainesten juurille.

Juoni

Kuolleiden päivänä Mexico Cityssä Bond on jonkin asian perässä. Agentti päätyy tulitaisteluun tuntemattomien miesten kanssa. Mittavia räjähdyksiä myöhemmin James joutuu esimiehensä puhutteluun Lontooseen. Selviää ettei operaatio ollut MI6 hyväksymä ja Bond hyllytetään. Hyllytys ei estä agenttia jatkamasta tehtäväänsä.  Kaiken takana on tietenkin rikollisjärjestö Spectre. Samaan aikaan 00 agenttien organisaatiota ollaan ajamassa alas, tilalle tulisi moderni tiedusteluorganisaatio uusilla esimiehillä. 

Bond saa apua Moneypeniltä sekä Q:lta selvittäessään salaista operaatiotaan. Uusi esimies saa vihiä asiasta ja samalla työkaverit vaarantavat myös oman uransa MI6 palveluksessa.

Juoni on vaiherikas ja mukava nähdä Spectren johtaja Blofeld tositoimissa (valkoista kissaa unohtamatta). Elokuvan alku jää hieman hämärän peittoon minkä perässä Bond oli. Asia paljastetaan kyllä myöhemmin elokuvan edetessä.

Spectren alkukohtaus oli suurin ja kaunein bondeissa ikinä nähty

Genre

Bond elokuvat ovat aitoa toimintaa eikä Spectre tee tässä poikkeusta. Elokuvan ikäraja on K12.

Ohjaus sekä päänäyttelijät

Elokuvan on ohjannut Sam Mendes. Mendesin käsialaa olivat myös aiempi Bond-elokuva Skyfall. Bondien lisäksi mies on ohjannut muun muassa 90-luvun lopulla American Beautyn sekä tuoreimmista leffoista sotaelokuvan 1917. Mendesin työ Spectressä oli vakuuttavaa jälkeä. Skyfalliin nähden elokuvaan oli tuotu enemmän klassista Bond tyyliä upeine kohteineen. Välillä oltiin vuoristossa, välillä Marokossa, toisinaan taas Rooman yössä kaahamassa autolla Lontoon päämajaa unohtamatta. Mendes itse kommentoi, että halusi tuoda elokuvaan enemmän toimintaa ja vaihtelevia maisemia. Skyfall oli pääasiassa hyvin Lontoo keskeinen elokuva.

Daniel Craig nähtiin tässä elokuvassa luonnollisesti pääosan esittäjänä toiseksi viimeistä kertaa. Craigin tyyli toimii James Bondin roolissa. Barbara Brocolli todella tiesi kenet rooliin tulsii valita Pierce Brosnanin jälkeen.

Bond-tytön roolissa oli ranskalaiskaunotar Léa Seydoux. Hänet nähdään myös tuoreimmassa Bond leffassa No Time To Die. Léa oli myöskin rooliin loistava valinta. Tuotantotiimi etsi elämänkokemusta sekä tietyllä tapaa itsepäistä naista rooliin. Seydouxissa oli kaikki ne ominaisuudet mitä tarvittiin tämän elokuvan tekemiseen.

Léa Seydoux

Rikollisjärjestö Spectren johtajana Blofeldin roolissa ja samalla pääpahiksena näimme Christopher Waltzin. Vuonna 1956 syntynyt saksalais-itävaltalais näyttelijä onnistui roolissaan myös loistavasti. Tietyllä tapaa erikoinen hahmo elokuvassa. Terävä kuin partaveitsi mutta samanaikaisesti aavistuksen hullu.

Q:n roolissa jo tuttuun tyyliin erittäin lahjakas Ben Whishaw. Nuoresta iästä huolimatta hänet on nähty jo kuudessakymmenessä eri elokuvassa. Näyttelijän uransa hän aloitti vuonna 1999 elokuvassa The Trench.

Visuaalinen kokemus

Bondin alkukohtaus on suurin ja kaunein koskaan bondeissa nähdyistä. Siinä näyttelee n. 1500 avustajaa joille on suunniteltu yksilölliset puvut ja meikkaukset. Räjähdykset ovat oikeita. Helikopteri todella kieppuu aukion yllä väkijoukon ollessa alapuolella. Tosin osa kopterin tekemistä tempuista on kuvattu toisaalla sillä Mexico City on verrattain korkealla merenpinnasta ja ilma siten ohuempaa, mikä saattaisi vaarantaa kopterilla temppujen tekemisen. Tuotantotiimi oli todella ylpeä kohtauksesta sillä monet asiat saatiin purkkiin yhdellä otolla.

Elokuvassa nähdyt stuntit, räjähdykset ja muut toimintakohtaukset ovat pääosin aitoja. Tietokoneella lisättyä animaatiota on todella vähän. Asia joka kuuluu Bond-elokuvien perinteeseen. Tekijöiden mukaan Blofeldin päämajan räjäytys on elokuvahistorian suurin räjähdys mikä ikinä nähty. Se on helppo uskoa. Päämajaa näytetään hyvin etäältä Bondin seuratessa tilannetta. Räjähdys on massiivinen!

Spectren tunnusmusiikki Writing’s On The Wall on Sam Smithin käsialaa. Biisi on erittäin onnistunut jättiläinen ja omalla tavalla se kuvailee koko elokuvan tunnelmaa kaikessa synkkyydessään. Kappale todellakin ansaitsee paikkansa legendojen joukossa. Katso. Kuuntele. Ihastu.

Smith oli omien sanojensa mukaan yllättynyt Barbara Brocollin kutsusta tulla toimistolla käymään. Tarjolla oli tilaisuus säveltää tunnusmusiikki tulevaan Bond elokuvaan. Smith hieman epäröi asiaa pystyisikö hän koskaan lunastamaan vaaditun tason. Hän ylitti sen kirkkaasti.

Palkinnot sekä ehdokkuudet

Hieman jopa yllättäen Spectre ei voittanut merkittäviä palkintoja itse elokuvasta, näyttelijöistä tai ohjauksesta. Sam Smithin säveltämä musiikki pokkasi tyylikkäästi ja täysin ansaitusti Oscarin. Smithin musiikit saivat Oscarin lisäksi lukuisia muita ehdokkuuksia musiikkien osalta.

Yhteenveto

Jos et ole tätä elokuvaa jo katsonut tai edellisestä kerrasta on aikaa. Katso ihmeessä nyt. Kyseessä on Bondien parhaimmistoa klassisilla vivahteilla. Mukana on vuoristoa ja jopa taistelua liikkuvassa junassa. Elokuva tehtiin huikealla 245 miljoonan dollarin budjetilla ja tuotot ylsivät maailmanlaajuisesti reiluun 880 miljoonaan dollariin. Summat ovat isoja mutta eivät poikkeuksellisen isoja. Vertailun vuoksi. Hieman nuorempi elokuvasarja Jurassic Park on tekijöilleen ollut tuottoisampi. Esimerkiksi Spectren kanssa samaan aikaan vuonna 2015 julkaistu Jurassic World tehtiin huomattavasti pienemmällä 150 miljoonan dollarin budjetilla mutta tuotot olivat huimat miljardi 670 miljoonaa dollaria. Siis reilut puolitoista miljardia dollaria lipputuloja. Ei huonosti. Kyseinen elokuva oli kyllä erittäin hyvä myös. Kannattaa katsoa siitä lisätietoja täältä.

Tarkista Amazonin hinta Spectren blu ray versiolle (sisältää myös Suomi tekstit).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: