The Matrix Reloaded (2003) – Voi ei, koneet tulevat!

Alkuperäisen Matrix trilogian toinen osa The Matrix Reloaded julkaistiin vuonna 2003 Warner Bros studion toimesta. Neljä vuotta myöhemmin ensimmäisen Matrixin julkaisun jälkeen. Elokuvan ydinporukka on jälleen koossa niin näyttelijöiden kuin ohjaajien osalta. Ohjaajia on todellakin kaksi. Wachowskin veljekset (nykyisin siskokset). Ensimmäinen Matrix menestyi hienosti elokuvan budjettiin nähden, joten jatko-osat olivat odotettavia.

Matrix elokuvasarjan toiseen osaan budjetti yli kaksinkertaistettiin 150 miljoonaan dollariin ja tuotot kasvoivat huimaan 741 miljoonaan dollariin. Budjetin tuplaantuminen toki lisää visuaalista ilmettä mutta samalla laajuus kasvaa. Kaikkea oli enemmän mitä elokuvasarjan ensimmäisessä osassa nähtiin.

Genre

Elokuva on pohjimmiltaan toimintaa ja scifiä. Mukana on ripaus myös romantiikkaa. Tekijöiden mukaan myös runoutta. Itse en runoutta tästä elokuvasta kyennyt tunnistamaan. Elokuvan ikäraja on 11 vuotta.

Juoni

Elokuva jatkuu n. puoli vuotta ensimmäisen osan jälkeen. Koneet ovat hyökkäämässä Siioniin ja täydellinen tuho tulisi estää. Morfeus uskoo ennustukseen ja sitä kautta Neon voivan lopettaa sota. Samaan aikaan Siionin armeijan komentaja pyrkii saamaan kaikki kykenevät alukset ja miehet riveihinsä sotimaan koneita vastaan. Myös Morfeuksen komennuksessa olevan aluksen. Morfeus kuitenkin uskoo ennustukseen ja jatkaa taistelua Neon sekä Trinityn kanssa uhmaten komentajan käskyä. 

Elokuvan juoni on mielestäni jatko-osaksi hyvä. Matrix elokuvasarja on suunniteltu alusta alkaen trilogiaksi. Ensimmäisen osan voi katsoa sellaisenaankin mutta Matrix Reload sekä Matrix Revolutions ovat ikään kuin samaa elokuvaa. Reload nimittäin päättyy kuin veitsellä leikaten ja suorastaan vaatii vaihtamaan levyä blu ray soittimessa.

Ohjaus ja päänäyttelijät

Ydintiimi on pysynyt täsmälleen samana mitä sarjan ensimmäisessä osassa. Wachowskin veljekset ohjaajien puikoissa. Keanu Reeves sekä Carrie-Anne Moss päänäyttelijöinä. Laurence Fishburne sivuosassa ja pääpahista agentti Smithiä esitti Hugo Weaving.

Elokuvaan on tuotu uusina hahmoina muun muassa kaksoset (Neil Rayment, Adrian Rayment) sekä juonen kannalta merkittävässä roolissa ollut avaimentekijä Randal Duk Kim.

Mielenkiintoinen huomio stunttinäyttelijästä Chad Stahelskistä. Hän teki valtaosan Keanun stunteista. Sittemmin Stahelski ja Reeves ovat tehneet yhteistyötä John Wick elokuvissa Chadin hoitaessa ohjaajan hommat ja Keanu on näytellyt suuren osan itse ilman stunttimiestä.

Tehosteet

Elokuvassa nähdyt lavasteet ovat vailla vertaa. Eipä ihme, että elokuvan budjetti oli tuplattu. Tuotantotiimi rakensi mm. oman muutaman kilometrin mittaisen moottoritien. Kyseinen kohtaus on elokuvan vaikuttavin osuus. Valtaosa kohtauksessa ympäriinsä sinkoilevista autoista ovat aitoja. Eli romua syntyi valtava määrä. Esimerkiksi kahden rekan yhteentörmäyksen alkusekunnit ovat aidosta yhteentörmäyksestä. Räjähdys sekä rekkojen kylkien vavahtelu on tehty tietokoneavusteisesti. Yhteensä kuvaustiimi vietti moottoritiepätkällään 48 päivää!

Taistelukohtauksia oli myös viety eteenpäin Neon taistellessa useampaa Smithiä vastaan. Parhaimmillaan kuvassa on reilun parinkymmenen henkilön joukko taistelemassa. Erikoista kohtauksissa se ettei niitä ole leikattu vaan ovat yhtä ottoa. Jotkin kohdat hidastettu jotteivat menisi katsojilta ohi.

Yliluonnolliset hypyt myös pitkälti aitoja. Näyttelijät ovat vaijereiden varassa taustatiimin vetäessä oikeasta narusta saaden näyttelijän hyppäämään.

Elokuva yhdistelee erittäin taitavasti tietokoneella tehtyjä taustoja sekä hahmoja oikeiden sekaan. Jälki on niin hyvää ettei itse elokuvaan keskittyessään huomaa mikä on aitoa ja mikä ei. Kun mukana on paljon aitoa näyttelijää sekä lavastetta, niin sitä helpommin hyväksyy myös CGI pohjaiset animaatiot mukaan.

Palkinnot ja ehdokkuudet

Hieman jopa yllättäen elokuva ei voittanut merkittäviä palkintoja ellei voittoa yliarvostetuimpana elokuvana tai vuoden pettymystä lasketa sellaiseksi. Ehdokkuuksia The Matrix Reloaded sai muun muassa erikoistehosteistaan, ääniefekteistä, parhaasta kohtauksesta (takaa-ajo moottoritiellä) ja jopa parhaasta suutelu kohtauksesta.

Yhteenveto

Jatko-osia on helppo kritisoida. Usein syystäkin. The Matrix Reloaded sai sekä katsojien että kriitikoiden sydämet puolelleen. The Matrix Reloaded ei tietenkään ole samalla tavalla käänteentekevä elokuva mitä elokuvasarjan ensimmäinen osa. Matrixin toinen osa on silti huikean hieno, kiinnostava ja hyvin tehty jatko-osa. Palkintoja tai edes ehdokkuuksia ei tällä kertaa kahmittu. Yllätys tämä oli nimenomaan siksi koska elokuva kuitenkin oli katsojien sekä kriitikoiden mieleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: