Jurassic World (2015) – Elokuvaesittely

Jurassic World elokuva on huikean hyvä jatko-osa alkuperäiselle Jurassic Parkille. Vai miltä kuulostaa täydessä loistossa oleva dinosauruselämyspuisto mahtavilla elävillä dinosauruksilla. Universalin vuonna 2015 julkaisema elokuva on juuri sellainen. Elokuva sivuuttaa Kadonnut Maailma sekä Jurassic Park III tapahtumat. Näiden leffojen tapahtumat sijoittuivat eri saarelle. Nyt palataan sille alkuperäiselle.

Genre

Genren osalta jatketaan jo tutuksi tullutta teemaa ja elokuvan laji on vahvasti seikkailuelokuvan puolella. Tässä Jurassic Wolrdissa on kyllä aineksia toimintaankin enemmän kuin riittävästi. Elokuva on kielletty alle kaksitoista vuotiailta.

Juoni

Alkuperäinen elämyspuisto meni pahasti mönkään. 22 vuotta myöhemmin puisto on saatu vihdoin avattua samalle Isla Nublarin saarelle. Puistossa komeilee toinen toistaan upeampia eläimiä niin lihansyöjien kuin kasvissyöjien puolelta. Kävijöitä virtaa hirvittävää 22 000 päiväkävijän tahtia. Turvatoimet sisältävät huipputeknologiaa ja pahimpaan on varauduttu erillisen torjuntayksikön avulla. Mikä voisi mennä vikaan?

Puiston operatiivisen johtajan siskon lapset ovat tulossa vierailulle tutustumaan puistoon. Kuten arvata saattaa, niin vierailu ei suju hyvin ja dinosaurukset pääsevät karkuteille kaikista turvatoimista huolimatta.

Elokuvan juoni on mielestäni mainio. Aiempien jatko-osien juonet eivät ole oikeastaan liittyneet alkuperäisen saaren toimintaan kovinkaan vahvasti vaan Alue B:n (Isla Sorna, erillinen saari) tapahtumiin. Nyt olemme siis takaisin alkuperäisellä saarella ja vieläpä alkuperäisen teeman äärellä!

Ohjaus ja näyttelijät

Pari ensimmäistä Jurassicia oli ohjannut Steven Spielberg. Tämän jälkeen ohjaaja on vaihtunut kolmos osaan ja nyt tähän neljänteen Jurassic elokuvaan. Jurassic Worldin on ohjannut Colin Trevorrow. Hän oli ohjannut aiemmin vain yhden täyspitkän elokuvan ennen Jurassic Worldia. Varsin kokematon ohjaaja siis. Elokuva sai kuitenkin huikean hyvän vastaanoton ja kenties tämän luottamuksen johdosta hän ohjaa nyt vuonna 2022 julkaistavaa Jurassic World: Dominion elokuvaa. Colin sai valita tiiminsä itse, tietysti sen mukaan kuinka näyttelijöitä ja muita ammattilaisia oli saatavilla. Kuvausten aikana hän sai näyttelijänsä todella eläytymään työhön. Hyvänä esimerkkinä tästä kohtaus jossa yli 1000 ihmistä juoksee karkuun lentäviä liskoja. Lisäksi hän tykkäsi tehdä pieniä yllätyksiä ja lisäyksiä elokuvaan ilman, että kaikki näyttelijät olivat tietoisia. Näistä yksi esimerkki oli Chris Prattin ja Bryce Dallas Howardin suutelukohtaus. Brycelle ei kerrottu tästä etukäteen.

Chris Pratt näytteli Jurassic elokuvissa ensimmäistä kertaa. Hauska yksityiskohtana hän vitsailee Jurassic 4 elokuvassa näyttelemisestä Youtube-videolla ennen kuin tiesi nimityksestään. Chris kertoi haastattelussa myöhemmin, että halusi tehdä elokuvan niin hyvin kuin vain pystyy. Kyseessä on legendaarinen Jurassic Park elokuvasarja, nyt ei sovi mokailla.

Naispääosassa nähtiin Clairen roolissa Bryce Dallas Howard. Hänet on nähty muun muassa vuoden 2009 Terminator elokuvassa Kate Connorin roolissa. Bryce näytteli todellisella ammattitaidolla saaren kiireistä operatiivista johtajaa. Siskon lapset vieraana mutta työtkin kutsuvat.

Vaikuttaa siltä, että Jurassic elokuvien konseptiin kuuluvat lapsinäyttelijät. Onhan teemapuisto toki nuoremmalle väelle suunnattu. Tällä kertaa lasten osaa hoitivat Ty Simpkins Grayn roolissa sekä hänen isoveljeä Zachia näytteli Nick Robinson. Haastattelujen perusteella nämä nuoret pojat olivat enemmän kuin innoissaan tekemässä mukana Jurassic Worldia. Innostus näkyy lopullisessa elokuvassa ammattimaisena näyttelemisenä.

Audiovisuaalinen kokemus

Elokuva on häikäisevän upeasti tehty. Lavasteet on osin tehty teräksestä ja betonista. Chris Pratt kommentoi itse, että osa häkeistä oli sellaisia missä voisi todella pitää villipetoa ilman pelkoa eläimen karkaamisesta. Nähty huvipuisto on osittain kuvattu oikeassa mutta jo hylätyssä huvipuistossa New Orleansissa. Sisätilat ovat kuvattu NASAlta lainassa olevissa halleissa. New Orleansin lisäksi kuvaukset tehtiin puoleksi Havaijilla.

Nykytyyliin CGI:tä käytetään paljon mutta elokuvissa käytettiin myös mekaanisia dinosauruksia. Ohjaaja piti tätä “pakollisena” asiana sillä se on kuulunut Jurassic elokuvien tyyliin alusta alkaen. Ehkä CGI:n osuus on kasvanut mutta mekaanisia hirviöitä on ollut mukana jokaisessa elokuvassa.

Audiopuoli oli niin ikään kunnossa. Siitä en kuitenkaan osannut erottaa mitään mieleenpainuvaa biisiä. Musiikki ei siis missään nimessä ollut huonoa mutta se ei vaan sieltä erottunut edukseen erityisemmin. Ääniefektien osalta homma oli kunnossa myös. Räjähdykset ja risahdukset paukkuivat hienosti.

Elokuva oli muutenkin melko valoisa, etenkin verrattuna sarjan kahteen ensimmäiseen osaan. Tekninen laatu erittäin hyvää. Varsinkin mainitut lavasteet tekivät vaikutuksen. Ohjaaja oli todella saanut teemapuiston heräämään henkiin ja tuntui siltä kuin tuonne voisi mennä joskus pandemian jälkeen vierailemaan. Sillä – mikä siellä voisi mennä vikaan!

Palkinnot sekä ehdokkuudet

Erilaisia ehdokkuuksia ja palkintoja on tullut todella paljon! Vaikka Oscaria ei tällä elokuvalla voitettu, niin näyttelijät ovat saaneet kiitosta palkintojen muodossa. Parhaimpien näyttelijöiden palkinnot pokkasivat Chris Pratt (MTV Movie), Bryce Dallas Howard (Huading Awards) sekä Ty Simpkins (Saturn Award). Muita palkintoja tuli muun muassa parhaista erikoistehosteista. Lisäksi elokuva voitti Guinnessin ennätyksen nopeiten miljardi dollaria tienanneesta elokuvasta globaalisti. Kaikki palkinnot eivät kuitenkaan olleet mairittelevia. Jurassic World palkittiin myös yliarvostetuinpana elokuvana.

Yhteenveto

Elokuva täynnä upeita lavasteita, loistavia näyttelijäsuorituksia, kriitikoiden ja katsojien kiittämä sekä huimat yli miljardin dollarin lipputulot kerännyt elokuva mielenkiintoisella idealla. Jurassic Park teemapuisto on toiminnassa. Tällä kertaa turvallisuuteen on panostettu. Vetonaulaksi vain tarvitaan hieman entistä suurempia ja vaarallisempia dinosauruksia. Tarkista Amazonin hinta 4k + Blu Ray elokuvalle (huom. sisältää myös suomitekstit!)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: