Jurassic Park III (2001) – Arvostelu

Jos kritisoin Jurassic Park elokuvasarjan toista osaa kovin sanakääntein, niin kolmas osa saa paremman kohtelun. Mestariteos tämäkään ei ole mutta ohjaajan vaihtuminen tuo vaihtelua sarjaan. Tyyli on huomattavan erilainen vaikka kyllä tässäkin elokuvassa edelleen juostaan veren- ja kostonhimoisia dinosauruksia karkuun. 

Genre

Muiden osien tapaan kyse on seikkailuelokuvista ja elokuvan ikäraja K-12. Elokuvan kuvaustyyli ei ole aivan yhtä synkkä mitä kahdessa ensimmäisessä osassa. Elokuva silti saattaa säikäyttää perheen pienimpiä.

Juoni

Alan Grantin luokse saapuu mysteerinen liikemies, joka kaipaa kokenutta opasta mukaan lennolle Isla Sornan saaren ylitse. Liikemies lupaa mittavan summan rahoituksen tutkimustyöhön. Kuulostaako tutulta? Alkuperäinen Jurassic lähti hieman samaan tyyliin käyntiin. 

Suostuttelujen kautta Grant apulaisineen saatiin mukaan lennolle. Pienten muuttujien seurauksena saarelle päädyttiin jalkamiehiksi (sekä naisiksi) ja tutuksi tullut ajojahti käynnistyy jälleen. 

Eihän näitä realistisiksi juoniksi pysty kuvaamaan mutta on tämä kolmososan juoni silti edeltäjäänsä loogisempi. Elokuva etenee muutenkin rauhallisemmin ja selkeämmin.

Ohjaus ja päänäyttelijät

Joe Johnston on ehkä tunnetumpi Captain America:The first Avenger elokuvasta kuin tästä Jurassic Park III elokuvasta. Elokuvan tyyli oli selvästi rauhallisempi mitä Spielbergin elokuvat, eikä se ole huono asia. Päinvastoin rauhallinen ote toi selkeyttä elokuvaan. 

Sam Neil palasi elokuvaan pidettyään tauon Kadonnut Maailma elokuvasta. Syy miksi Neil ei ollut edellisessä osassa oli se ettei kirjan kirjoittaja Crichton kirjoittanut kirjaansa heille roolia. Ohjaaja Spielberg valitsi samoin. Mutta nyt Sam on takaisin ja hyvin varmalla osaamisella hän näytteli roolinsa. 

Elokuvan alussa katsoin,että jopas Ellie Sattlerin rooliin on saatu Laura Dernin näköinen henkilö. Näköishenkilö oli kuin olikin itse Dern. Hänen osuutensa elokuvassa jäi valitettavan lyhyeksi.

Alan Grantin apulaisena nähtiin Alessandro Nivola. Mysteeristä liikemiestä näytteli William H. Macy ja tämän vaimoa Tea Leoni. Macy on pitkän linjan näyttelijä aina 60-luvulta asti. Hänellä on persoonallinen ote ja täytyy ehdottomasti tutustua muihin elokuviin, joissa on ollut mukana. Sen verran hyvällä otteella mies näytteli roolinsa. Leoni puolestaan on ollut aiemmin mukana mm. Deep Impact sekä Bad Boys elokuvissa. Leoni esitti osansa, ehkä hieman ajattelemattomana rouvana, hienosti luoden tilanteita dinosauruksille löytää piilottelevat tähdet.

Audiovisuaalinen kokemus

Elokuva ei ollut lähimainkaan niin tumma mitä edeltäjänsä. Päiväkohtauksia oli tässä kolmosessa enemmän. Visuaalinen ilme perusvarmaa, efektit luontevan näköisiä. Elokuvan jossain kohdin lavasteista tuli hieman keinotekoinen fiilis mutta vaikeapa tällaista maailmaa on kovin realistisesti kuvata. 

Äänten osalta elokuva noudatti edeltäjiensä linjaa. Musiikit olivat Don Davisin käsialaa, joka myös säveltänyt Matrix elokuvien musiikit. 

Palkinnot sekä ehdokkuudet

Elokuva ei saanut merkittäviä tunnustuksia lukuunottamatta Davisin saamaa BMI Film Music palkintoa. Ehdokkuuksia tuli mm. parhaista erikoistehosteista. 

Yhteenveto

Jos ajattelit katsoa Jurassic Park maratonin, niin siinä tapauksessa tämä elokuva kuuluu listalle. Yksittäisenä viihdepläjäyksenä ei niin merkittävä teos. Jurassic nälkään suosittelen tuoreempia osia tai ihka ensimmäistä Jurassic Park elokuvaa. Elokuva ei myöskään ollut liian pitkä n. 1h ja 30min pituudella. Tarkista Amazonin hinta blu ray elokuvalle (huom. ei suomitekstejä).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: