Kadonnut Maailma – Jurassic Park (1997) – Arvostelu

Ensimmäinen Jurassic Park oli huikea menestys. Näinpä ei ollut lainkaan ihme, että Universal tuotti seuraavan Jurassic Park elokuvan melkolailla heti ensimmäisen leffan perään. Ensimmäinen elokuva oli ainutlaatuinen käytetyn teknologian vuoksi. Tällä kertaa samanlaiseen edistykselliseen harppaukseen ei pystytty.

Yleinen mielipide jakaa elokuvan kahtia niin kriitikoiden kuin katsojien silmissä. Toisten mielestä kyseessä laatuelokuva kun taas toiset kiroaa elokuvan muinaisjätteeksi. Itse en myöskään elokuvasta juurikaan välittänyt.

Genre

Elokuva on seikkailuelokuvaksi luokiteltu ja luokittelu menee tämän osalta nappiin. Ikäraja on K-12. Tätä nuoremmat voivat katsoa leffan vanhempien seurassa. Sinänsä elokuva voi olla nuoremmalle väelle pelottava leffan synkän kuvaustyylinsä johdosta.

Juoni

Selviää ettei Isla Nublar ollutkaan ainoa saari jossa dinoja on. John Hammond oli perustanut toisenkin saaren, jossa dinoja kasvatettaisiin ja siellä eläimet saavat elää rauhassa. Isla Sorna, koodinimeltään Alue B. Hammond haluaa lähettää Isla Sorna saarelle 4 hengen tutkimusryhmän dokumentoimaan ja kuvaamaan dinosauruksia. Samaan aikaan Hammondin edustama Ingen yhtiö lähettää oman retkikunnan saarelle siirtämään eläimiä pois. Tarkoituksena perustaa uusi dinopuisto ja korjata alkuperäisen puiston kanssa tehdyt virheet.

4 hengen retkikuntaan kuului mm. Ian Malcom, joka ei olisi taatusti lähtenyt retkelle ellei olisi kuullut tyttöystävänsä olevan jo saarella.

Juoni perustuu löyhästi Crichtonin kirjaan mutta onpa kertakaikkisen hölmö tarina. Tuo osuus vielä menetteli, että miljardöörillä oli eläimiä lisääkin mutta kuvaajien toiminta Ingen yhtiön kanssa samaan aikaan saarella ei vaan tunnu toimivalle idealle. Ja vieläpä niin että yhden tutkijan tyttöystävä oli saatu sinne etukäteen. Kaipa miljardööri Hammond suunnitteli asian siten ettei Malcolmia sinne muuten olisi saatu edes rahalla.

Ja kun saarelle saatiin hirmu kasa porukkaa, niin dinotkin asiasta innostui ja taas olemme tutun selviämistaistelun äärellä.

Näyttelijät ja ohjaus

Kadonnut Maailma – Jurassic Park on mielestäni Steven Spielbergin yksi huonoimmista elokuvista. Paljon sanottu legendaarisen ohjaajan työstä. Ykkösosa nosti riman yksinkertaisesti liian korkealle. Jatko-osassa mikään osa-alue ei noussut ykkösen edelle eikä elokuvassa ollut mitään uutta. Spielberg kyllä nosti rimaa sittemmin jälleen korkealle vuotta myöhemmin julkaistun Pelastakaa sotamies Ryan elokuvan myötä.

Jeff Goldblum palasi Ian Malcolmin rooliin. Mies osaa hommansa olemalla persoonallinen ja tuomalla esittämänsä hahmon tunteita esille lukuisten ilmeiden välityksellä.

Richard Attenborough näytteli John Hammondia. Hänen osuutensa elokuvassa oli varsin lyhyt.

Naispääosassa nähtiin Julianne Moore. Moore näytteli Malcolmin tyttöystävää Sarah Hardingia. Julianne toi Sarahin innostuneisuuden sekä naisen oman tahdon hyvin esille. Hahmo ei ollut ykkösosassa esillä lainkaan ja nyt tässä jatko-osassa liiankin innokas saarelle menijä.

Ingenin miehiä oli lukuisia mutta erityisesti Pete Postlethwaite teki vaikutuksen. Miehessä oli hieman samaa tyyliä kuin Tommy Lee Jonesissa. Peten suorituksia on nähty mm. Inception leffassa.

Toisaalta elokuvassa ei nähty ensimmäisen osan päätähtiä Sam Neilia tai Laura Derniä. Tämä johtuu siitä ettei kirjailija Crichton mahduttanut heitä mukaan tarinaansa ja Spielberg toimi vastaavasti.

Kuva ja ääni

Kuvan ja äänen osalta Kadonnut Maailma edustaa samaa tyyliä mitä sarjan edeltävä osakin. CGI tehosteita käytetään mekaanisten mallien kanssa sulassa sovussa. Tekninen toteutus on varsin hyvä ottaen huomioon elokuvan julkaisuajankohdan.

Äänet ja musiikit ovat hyvin tyypilliset leffaan. Melko mahtipontista menoa. Musiikit ei kuitenkaan jäänyt mieleen hyvässä eikä pahassa. Efektit olivat niin ikään seikkailuelokuvalle tyypilliset. Sääolot, dinosaurukset ja muut räsähdykset kantautuivat kotiteatterin monikanava järjestelmästä mukavasti.

Palkinnot ja ehdokkuudet

Jos ykkösosa kahmi palkintoja, niin jatko-osa ei saanut yhtäkään merkittävää palkintoa. Ehdokkuuksia sen sijaan tuli mm. parhaista erikoistehosteista ja ansaitusti Pete Postlewaithe parhaasta sivuosasta.

Yhteenveto

Jurassic Park kakkosta ei voida luonnehtia flopiksi ainakaan taloudellisten lukujen valossa. Elokuvasarjan ensimmäinen osa tuotti huikeat 983,8 miljoonan dollarin lipputulot kun taas kakkososa 618,6 miljoonaa dollaria. Aivan mieletön summa ja alleviivaa miksi Universal Pictures lähti tuottamaan jatko-osaa niinkin nopeasti.

Jos meinaat katsella koko Jurassic Park-elokuvasarja, niin siinä tapauksessa suosittelen katsomaan myös Kadonnut Maailma leffan. Jos taas kaipaa leffailtaan yksittäistä Jurassic menoa, niin jätä tämä jatko-osa väliin ja suuntaa joko legendaarisen ensimmäisen osan pariin tai sitten jompi kumpi tuoreimmista elokuvista. Tarkista Amazonin hinta blu ray elokuvalle (huom. ei suomitekstejä).

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: