Jurassic Park (1993) – Arvostelu

Jurassic Park on yksi kaikkien aikojen menestynein elokuva. Eipä siis ihme, että elokuvan julkaisija Universal Pictures alkoi tehtailemaan elokuvia ja vielä vuonna 2022 on määrä julkaista Jurassic Park: World Dominion. Alkuperäinen Jurassic Park julkaistiin vuonna 1993.

Vieläkö alkuperäinen elokuva jaksaa viehättää tämän päivän mittapuulla? Mielestäni kyllä. Muutamastakin syystä. Ensinnäkin elokuva oli käänteentekevä käyttäessään CGI tehosteita laajuudessa mitä ei oltu aiemmin nähty. Lisäksi mekaaniset dinosaurukset olivat hyvin realistisen näköisiä.

Toinen syy katsoa elokuva on sen viihdearvo. Jos tarkoituksena on katsoa muita Jurassic elokuvia, niin sarjan ensimmäinen osa on hyvä olla “pohjilla” tuoreessa muistissa ja tiedossa mistä kaikki alkoi.

Elokuvan ikäraja K-12, osuu kohdalleen. Dinosaurukset saattavat säikyttää aivan perheen pienempiä. Elokuvan kohderyhmänä kaikki dinosauruksista kiinnostuneet. 

Juoni

Suursijoittaja ja miljardööri John Hammond on perustanut dinosaurusteemapuiston ja tarvitsee tiedemiesten lausunnon saaresta ja sen turvallisuudesta. Lausuntoa tarvitaan, jotta teemapuisto voidaan avata suurelle yleisölle.

Tiedemiesten tutustuessa teemapuistoon kaikki ei mene kuitenkaan suunnitelmien mukaan ja pian alkaakin käytännössä selviytymistarina saalistavia dinosauruksia vastaan.

Elokuvan juoni perustuu Michael Crichtonin romaaniin Jurassic Park (suomeksi Dinosauruspuisto). Perustoimiva juoni luo pohjan viihdyttävälle elokuvalle. En tähän elokuvaan olisi välttämättä kovin paljon mutkikkaampaa juonta kaivannutkaan. Kirjaa en ole henkilökohtaisesti lukenut mutta kuulemani mukaan elokuva seuraa kirjan tapahtumia suhteellisen tarkasti. 

Ohjaus ja päänäyttelijät

Elokuvan on ohjannut ohjaajalegenda Steven Spielberg. Hän oli itse varsin tyytyväinen tietokonegrafiikkaan sekä mekaanisiin dinosauruksiin. Syystäkin sillä 90-luvun alkupuolen elokuvista ei vastaavaa verrokkia löydy. Tänään tiedämme, että cgi tehosteet ovat käytännön arkipäivää lähestulkoon kaikissa elokuvissa. Hyvässä ja pahassa.

Elokuvan pääosissa nähdään neljä aikuista ja kaksi lasta. Lapsinäyttelijät eivät kuulu yleensä suosikkeihini. Tässä elokuvassa näytteleminen on kuitenkin toimivaa myös heidän osalta.

Miljardööri John Hammondia näytteli Richard Attenborough. Oiva valinta rooliinsa, etenkin elokuvan alun innostuneisuus teemapuistosta tuntuu varsin uskottavalle. Attenborough teki vielä joitain elokuvia Jurassic Parkin jälkeen. Varsinainen ura oli jo kuitenkin tässä vaiheessa hiipumaan päin. Näyttelijän työn hän aloitti jo toisen maailmansodan aikoihin vuonna 1942 elokuvassa Meri on kohtalomme.

Tiedesmies Grantin roolissa nähdään Sam Neil. Grant on hahmona terävä kuin partaveitsi mutta jostain syystä mielikuvissani näen hahmon myös kapakassa juopottelemassa, sylissään dinosauriin luu. Hieman siis Miljonasateen Marraskuu kappaleen lyriikoita mukaillen. Neil nähtiin Jurassic Park kakkosessa sekä kolmosessa ja myös Thor:Ragnarökissä. Mies on edelleen mukana eri tuotannoissa. Pääosin näytteleminen sujui hyvin mutta ehkä aavistuksen verran yliyrittämistä oli nähtävissä digidinojen kanssa. 

Naispääosassa näimme Laura Dernin, Ellien roolissa. Laura esitti rooliaan innostuneesti eikä sortunut ylinäyttelemisen puolelle missään vaiheessa. Laura on ollut elokuvabusineksessä mukana lapsesta asti. Hänet nähtiin uudelleen Jurassic elokuvien parissa Jurassic Park III:ssa.

Laura Dern Jurassic Park elokuvassa

Jeff Goldblum näytteli toista tiedemiestä, jolta tarvittiin lausunto teemapuiston turvallisuutta koskien. Jeffin persoonallinen ote toimii. Hyvänä esimerkkinä hänen yksinpuhelu kaaosteoriasta.

Lapsinäyttelijöinä olivat Ariana Richards Lexin roolissa sekä Joseph Mazello esittämässä Timiä. Molempien suoritukset olivat tasavahvoja. Lapset näyttelivät elokuvassa Hammondin lapsenlapsia, jotka olivat niinikään tutustumassa teemapuistoon.

Myös Samuel L. Jackson nähtiin elokuvan aikana. Jacksonin roolina oli sivuosan esittäminen mutta miehen kyllä tunnistaa heti jo pelkän äänen perusteella. 

Audiovisuaalinen kokemus

Myös tämä elokuva on saanut 4K ja HDR päivityksen. Vaikka elokuva oli teknisesti edistyksellinen, niin vuonna 1993 emme vielä tienneet 4k resoluutioista kotioloissa mitään. Edes DVD formaattia ei vielä tuolloin ollut olemassa. Remasterointi on hyvin onnistunut. Tietysti elokuvan ikä painaa eikä pärjää CGI tehosteissa lähimainkaan tämän päivän elokuville. Mikä on tietysti sanomattakin selvää. 

Audiopuoli toimii edelleen mainiosti. Tosin suosittelen katsomaan leffan sellaisessa kotiteatterissa, jossa myös audiopuoli on kunnossa. Matalissa äänissä ei säästellä. Suosikkikohtaukseni on tärisevä vesilasi, joka vavahtelee matalien tymäyksien voimasta.

Palkinnot ja ehdokkuudet

Palkintoja ja ehdokkuuksia sitten tulikin ropisemalla. Oscar palkinnot parhaista äänistä sekä tehosteista – ansaitusti. Muita palkintoja mm. paras ohjaus sekä palkinto Goldblumille parhaasta sivuosasta.

Yhteenveto

Huikea käänteentekevä elokuva ja suunnannäyttäjä koko alalle erikoistehosteiden osalta. Vastaavaa ei oltu yhdeksänkymmentä luvun alussa nähty. Jurassic Park keräsi huiman määrän tuottoa elokuvan julkaisijalle. Usein menestystapauksissa nähdään jatko-osia, kuten myös Jurassicin tapauksessa. Jurassic elokuvia on julkaistu nyt jo viisi kappaletta ja lisää on tulossa. 

2 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: