John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019) – Arvostelu

John Wick Chapter 3: Parabellum edustaa Lionsgaten kolmatta leffaa John Wick sarjassa. Ensimmäinen osa oli tekijöilleen positiivinen yllätys, kuinka hyvin leffa otettiin vastaan. Ja ehkäpä näin myös Lionsgatelle yllätys myöskin, että elokuvahan tuotti hyvin. Näinpä ei ole mikään ihme, että tällä samalla kaavalla lähdettiin tuottamaan lisää elokuvia.

Genre

Aiempien osien lailla elokuva on luokiteltu toiminnan ja seikkailun alle. Myöskään tästä elokuvasta ei tullut seikkailufiilis mutta toimintaa riitti kyllä sitäkin enemmän. Elokuva on kielletty alle 16-vuotiailta. Tähän voisin lisätä vielä varoituksen verelle yliherkkiä varten. Muutama ilkeähkö taistelukohtaus elokuvassa on. Ainakin silmät kiinni hetkeksi.

Juoni

Edellisessä osassa John Wick erotettiin sääntörikkomuksen vuoksi syndikaatista. “Tilauksen” erottamisesta teki hotelli Continental New Yorkin johtaja ja antoi tilauksessaan tunnin etumatkaa Johnille. Tilaus nimittäin piti sisällään 14 miljoonan dollarin palkkion sille kuka murhaa herra Wickin.

Palkkiosta kiinnostuneita on enemmän kuin laki sallii. Hieman ihmettelin mahtaako New Yorkissa olla ketään rikolliskiltaan kuulumatonta henkilöä lainkaan sillä käytännössä jokainen vastaantulija yrittää paukuttaa Johnin hengiltä.

John on pakkoraon edessä. Kaikkia ihmisiä hän ei voi voittaa mutta jokin keino täytyisi löytää, kuinka hänestä luvatun palkkion voisi perua.

Jotenkin tykkäsin kahden ensimmäisen osan juonesta enemmän kuin tämän kolmosen. Chapter 3 syventää John Wickin hahmoa paljastamalla hänestä joitain taustoja mitä ei aikaisemmin tunnettu. Elokuvassa on toimintaa enemmän mitä sarjan kahdessa ensimmäisessä osassa. Nyt ammunnan ja kamppailun lisäksi käytetään puukkoja paljon. Elokuvassa on kohtaus mikä muistuttaa lumisotaa mutta puukoilla. Kaikesta toiminnasta huolimatta kaksi ensimmäistä elokuvaa nosti riman niin korkealle, että sitä on miltei mahdoton ylittää.

Ohjaus ja päänäyttelijät

Tuttuun tyyliin John Wickiä näyttelee Keanu Reaves. Edellisten osien tapaan hän todella sopii rooliin kuin nakutettu. Ei paljoa juttele leffan aikana. Ainakaan ylimääräistä. Muutamaan otteeseen Johnin “Yeah!” sanonta jopa hymyilyttää. Sen verran tyylillä Keanu kohtaukset hoitaa kotiin. Reaves hallitsee koreografiat niin ammuskelu kuin kamppailulaji kohtauksissa. Taistelutyyli on jotain karaten ja judon sekoitusta. John osaa myös ratsastaa sillä tässä kolmannessa elokuvassa nähdään näyttävät ratsastuskohtaukset New Yorkin kaduilla.

Halle Berry näyttelee elokuvassa Sofia nimistä hahmoa. Sofia on jäänyt Wickille verivelkaa ja joutuu auttamaan Johnia etsiessään ulospääsyä tilanteestaan. Verivelka hieman samaan tyyliin kuin Johnin velka Santianolle Chapter kakkosessa. Halle Berry kävi myös mittavan “John Wick treeniohjelman” läpi ennen kuvauksia. Taistelulajikoulutuksen lisäksi hän komensi kahta koiraa Marokossa nähdyssä kohtauksessa.Eli oman henkilökohtaisen treeniohjelman lisäksi tuli treenattavaksi myös koirat. Toki koiria oli treenattu ennen elokuvan kuvauksia kuukausitolkulla mutta koirat tuli saada myös Hallen emännöitäväksi.

Syndikaatti lähettää elokuvassa tuomarin lukemaan lakia Johnia auttaneita vastaan. Oikeudenkäynnit ovat turhia kun tuomion voi antaa enempiä miettimättä. Oikeutta jakaa elokuvassa Asia Kate Dillon. Parhaiten hänet tunnetaan Orange is new Black sarjasta.

“Loppuvastusta” esittää Mark Dacascos Zero hahmollaan. Mark sopii rooliinsa erinomaisesti taistelutaitojensa vuoksi eikä näytteleminen ole väkinäistä. Mark on esiintynyt aiemmin S.H.I.E.L.D sarjassa vuosina 2015 sekä 2016.

Elokuvan on ohjannut totutustu Chad Stahelski. Chad jatkaa tutulla ja varmalla tyylillään. Miehellä on kyllä kunnianhimoa ja visiota, vieläpä siten, että saa tiimin puhaltamaan yhteen hiileen. Elokuva ei ole vain rutiinilla tehty jatko-osa, vaan Chad todella on onnistunut laajentamaan sekä syventämään Wick maailmaa.

Audiovisuaalinen toteutus

Tällä kertaa käytössäni oli 4K HDR versio. Yökohtaukset ovat todella tummia. Mieleeni tuli Blade Runner 2049 tältä osin. Elokuva on kuitenkin kaunista katseltavaa ja HDR tekee elokuvalle hyvää. Etenkin elokuvan loppuosassa nähdyt taistelut lasitalossa ovat häkellyttävän upeasti toteutettu. Mainittakoon, että katselen elokuvat kotona projisijoituna valkokankaalle. Videotykkien HDR ei vastaa nykyaikaisten televisioiden HDR kuvaa.

CGI:t oli toteutettu niin hyvin etten lähellekkään aina edes huomannut asiaa. New Yorkissa nähty ratsastuskohtaus olisi mahdoton toteuttaa ilman tietokoneen apuja. Kaupunki ja hevoset olivat todellisia. Ainoastaan tielle oli levitetty kumimattoja helpottamaan hevosten etenemistä. Editoinnissa nuo matot oli poistettu ja korvattu CGI päällysteisellä tiellä.

Vastaavasti näyttävät moottoripyöräkohtaukset sisälsivät jo huomattavasti isomman määrän tietokoneella tehtyä animaatiota.

Elokuvan ääniraitana toimi perinteinen 5.1 raita. Elokuvan alussa hetkeksi jo ehdin säikähtää kun Dolby Atmos merkintä ei syttynytkään kotiteatterivahvistimen ruudulle. Pikainen tarkistus teknisistä tiedoista vahvisti asian; ei sen kuulunutkaan syttyä. Äänet olivat toimivat ja musiikissa onnistuttiin myös erinomaisesti, joskaan aivan kakkos leffan Rooma-kohtauksen tasoon ei ylletykään. Musiikista vastasi Tyler Bates.

Palkinnot sekä ehdokkuudet

Elokuva voitti BMI Film Music Awardin sekä pokkasi parhaista stunteista peräti viisi eri palkintoa! Chapter 3 oli ehdolla parhaaksi toimintaelokuvaksi, parhaaksi elokuvaksi, kriitikoiden valinnaksi ja Keanukin vielä parhaaksi näytelijäksi.

Yhteenveto

John Wick Chapter 3: Parabellum elokuvassa on nyt menoa enemmän mitä sarjan edellisessä osassa oli. John on oppinut uusia taitoja sillä välillä mennään ratsain lujaa ja välillä puukot  lentelee kuin lumipallot. Elokuvassa moni hahmo tekee virheitä ja sillä on rikollisjärjestön Neuvoston edessä seurauksensa. Si vis pacem, para bellum – Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan.

Elokuva on suositeltava kaikille toimintaelokuvien ystäville. Suosittelen katsomaan John Wick elokuvat järjestyksessä. Elokuvissa on jonkin verran viittauksia sarjan aiempiin osiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: