John Wick Chapter 2 (2017) – Arvostelu

Olette varmaan kuulleet tarinan miehestä, joka tappoi baarissa kolme miestä pelkällä v*tun lyijykynällä. Mies tunnetaan lempinimellä Baba Yaga, oikealta nimeltään John Wick. Häntä ei pidä suututtaa.

Lionsgaten John Wick Chapter 2 näki päivänvalon 2017. Elokuvasarjaan on tähän päivään mennessä julkaistu 3 osaa ja neljäs elokuva on määrä julkaista 2022 keväällä. Ellei pandemia kuviot sotke asioita jälleen. Chapter 2 tuplasi aikanaan avausviikonlopun lipputulot 30 miljoonaan dollariin.

Genre

Kakkososa on luokiteltu seikkailun sekä toiminnan alle. Seikkailua tässä ei ole mutta toimintaa kyllä. Samaan tyyliin ykkösosan lailla. Toimintaa eli räimettä eli ammuntaa on jopa ykköstä enemmän. Uhreja ykkösosassa tuli 77 ja tässä jatko-osassa huikeat 128! Elokuva on kielletty alle 16-vuotiailta, kohderyhmäkin näin ollen on hieman varttuneemmalle väelle. Tarina hahmoineen on täysin kuvitteellinen sijoittuen New Yorkiin sekä Roomaan.

Juoni

Elokuvan nimi on muuten Chapter 2 sen vuoksi, koska ajallisesti tapahtumat jatkuvat vain joitain päiviä myöhemmin siitä mihin ykkönen jäi. John haluaa vielä autonsa takaisin ja käy sen hakemassa Viggon veljeltä Abramilta. John saa sovittua asiansa ja ajattelee vihdoin pääsevänsä eläkkeelle. Pian Johnin kotiin ilmaantuu vanha liittolainen, joka vaatii Johnia takaisin töihin tehdyn verivalan vuoksi.

Ensimmäisen osan lailla juoni on aika helppo seurattava. Mielestäni kuitenkin parempi juoni mitä ykkösessä. Elokuvassa tuli ainakin yksi käännekohta ja sellainen “höh” fiilis. Miten tässä näin pääsi käymään. Monien mutkien kautta John itse joutuu palkkionmetsästäjien kohteeksi ja taas alkaa välienselvittely.

Ohjaus ja näyttelijät

Keanu Reaves oli elokuvan julkaisun aikaan 53-vuotias. Tuohon peilaten hän on ollut todella hyvässä kunnossa sillä roolisuoritukseen kuului taistelua niin kamppailulajien taitoja käyttäen kuin ammuskellenkin. Keanu mainitsi haastattelussa John Wick Chapter 2 olleen rankin toimintaelokuva tehtyjen taistelujen vuoksi. Keanu tekee myös useimmat stuntit mielellään itse. Ennen elokuvien kuvauksia hän kävi mittavat kamppailulajitreenit läpi. Lisäksi aikaa on vietetty ampumaradalla jotta ammuskelukohtaukset saadaan sujuvaksi. Aseiden vaihdot pistoolista haulikkoon ja päinvastoin, aseiden lataukset, jumien poistamiset jne. täytyy olla sujuvaa itse kuvausten aikana.

Pääpahis Santonio D’Antoniota näytteli italialainen Riccardo Scamarcio. Ehkä hieman eleetön tyyppi. Parempiakin pahiksia olisi varmasti ollut tarjolla.

Santonion mykkää henkivartijaa Aresta näytteli Ruby Rose jolla on nyrkkeilystä kokemusta. Hänen urheilutaustansa varmasti auttoi taistelukohtauksissa. Ruby mainitsi haastatteluissa, että välillä taistelut menivät improvisaatioksi Keanun kanssa kuvauksissa. Elokuvan aikana tätä ei kyllä huomannut lainkaan.

Elokuvassa oli myös mukana Laurence Fishburne. Hän näytteli Bowery King nimistä rikollispomoa, joka ei kuitenkaan kuulu samaan rikollisliigaan mitä John Wick. Laurence kuittaili Keanun nähdessään, että ette ehkä tiedä mutta olemme tavanneet aiemminkin. Kenties viittaus Matrixiin?

Ohjauksesta vastasi ykkösosan tapaan Chad Stahelski. Mielestäni Stahelski onnistui ohjauksessa vähintään yhtä hyvin ellei jopa nostanut rimaa hieman. Keanu kehui ohjaajan ja näyttelijöiden välistä yhteistyötä saumattomaksi. Mikä on helppo uskoa sillä niin sujuvilta lukuisat eri taistelukohtaukset näyttivät.

Kuva sekä ääni

Valitettavasti minulla oli käytettävissä vain HD versio elokuvasta. Etenkin loppupuolen taidemuseossa käyty taistelukohtaus olisi ollut varmaan todella upeaa HDR versiona. Samoin aivan elokuvan alkuminuuteilla nähty kaahailu Time Squarella ja Manhattanilla yleensä. Ne keille Time Square on tuttu paikka, niin tietävät ettei sitä kovin autiona koskaan näe. Nyt se oli epärealistisen autio. En kuitenkaan valita realistisuudesta tai sen puutteesta tässä kohtaa.

Ääniraita oli melko tavanomainen mitä nyt toimintapätkissä on. Roomassa nähdyssä juhlissa oli mielestäni hyvät musiikit. Erikoinen yhdistelmä viulua ja teknoa. Aluksi kuultu kappale oli Tyler Batesin Fool ja sen esitti Nostalghia. Kuuntele biisi alta.

Palkinnot ja ehdokkuudet

Hieman jopa yllättäen John Wick Chapter 2 ei voittanut merkittäviä palkintoja paitsi juurikin parhaan elokuvamusiikin palkinnon. Sen myönsi BMI Film. Golden Sachs voitto tuli myös cooleimmasta hahmosta eli John Wickin hahmosta. Onhan se todella cool tyyppi! Ehdokkuuksia tuli lukuisia, mm. paras toimintaelokuva, parhaat stuntit, odotetuin elokuva, paras toiminta jatko-osa sekä hieman jopa yllättäväkin parhaan trillerin ehdokkuus. Trillerihän tämä ei ollut lähimainkaan. Puhdas toiminta.

Yhteenveto

John Wick Chapter 2 on rautaa. Huomattavaa tässä on se, että elokuva jatkuu käytännössä suoraan siitä mihin ensimmäinen osa loppui. Suosittelenkin katsomaan elokuvat järjestyksessä. Elokuvassa on useita viittauksia ensimmäiseen osaan. Erityisen suositeltava leffa toimintaelokuvien ystäville! Tarkista Amazonin hinta blu ray versiolle (ei suomitekstejä).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: