John Wick (2014) – Arvostelu

John Wickin menestys oli tekijöilleen yllätys. Kaupallisesta näkökulmasta Lionsgate/87Elevenin vuonna 2014 julkaisema elokuva tuotti avausviikonloppuna lipputuloja 14 miljoonan dollarin verran. Lipputuotot kohosivat kaikkiaan 86 miljoonaan dollariin.  Elokuva sai niinikään suitsutusta kriitikoilta kuin myös katsojilta. Tästä lähtee liikkeelle John Wick elokuvasarja.

Genre

Elokuva on luokiteltu toiminta ja seikkailu kategoriaan. Seikkailua en tästä kovin paljoa löydä mutta toimintaa sitäkin enemmän. Muistan aikanaan, kun kävin katsomassa Die Hard ykkösen leffateatterissa naapuriperheen kanssa. Naapurin isä totesi, että elokuvan jälkeen saa imuroida hylsyt lattialta. Sen verran paljon elokuvassa ammuttiin. Sama vertaus sopisi tähän elokuvaan myös. Ammuksia ei juurikaan säästelty. Elokuvan ikäraja on K-16, joka on ihan sopiva tälle pätkälle. 

Juoni

John Wickin vaimo kuolee sairauteen. Viimeisenä lahjana John saa vaimoltaan koiranpennun. Olisi edes joku seurana. Auto ei vaimon kirjeen mukaan kelpaa. John on entinen palkkamurhaaja mutta on jo eläköitynyt näistä hommista. Hän halusi vain viettää aikaa vaimonsa kanssa.

Epäonninen miesporukka kuitenkin ryöstää Johnin auton ja tappaa koiranpennun. Eivät vaan tienneet kenen kanssa olivat tekemisissä. John päättää hieman jututtaa päätekijää…

Juoni on siis perussimppeli, jolla saadaan toiminta käyntiin. En oikeastaan tämän tyyppiseen elokuvaan mitään syvällisempää tai mutkikkaampaa juonta kaipaakaan. 

Ohjaus ja päänäyttelijät

Keanu Reavesista voidaan olla montaa mieltä. Matrixin jälkeen miehen suoritukset eivät ole aina osuneet napakymppiin. Matrixissa Keanun tyyli toimi ja kieltämättä John Wickin rooli toimii aivan yhtä hyvin. Johnilla on oma rauhallinen tyyli ja Keanu näyttelee tämän hyvällä varmuudella. Keanu hoitaa ammuskelun ja taistelukohtaukset tyylillä. Eittämättä näyttelijän ammattiin kuuluu myös kamppailulajien sekä ammunnan harjoittelua, jotta kohtaukset saadaan sujuvaksi.

Alfie Allen näyttelee pahis Iosefia joka meni ryöstämään auton ja tappamaan koiranpennun. Alfie on nähty aiemmin mm. Game of Thronesissa. Iosefin isää Viggoa näyttelee ruotsalainen Michael Nyqvist jolle isipahiksen rooli sopii kuin nakutettu. Hänessä on isirosvolle vaadittavaa karismaa. Nyqvist on tehnyt uransa pääasiassa kotimaansa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Täytyy toivoa, että Nyqvistille tarjoutuu tulevaisuudessa myös roolipaikkoja. Hän esitti osaansa todella hyvin.

Elokuvan ohjauksesta on vastannut Chad Stahelski. Stahelski ei ole tehnyt ohjaajana vielä kovin pitkää uraa mutta stunttinäyttelijän roolissa kykyjä löytyy sitäkin enemmän. Stahelski onnistui leffassa kuitenkin todella hyvin. Ehkä hieman hitaasti elokuva alkoi mutta kun vauhtiin päästiin, niin meno oli vauhdikasta ja mielenkiinto pysyi yllä aivan viimeisille minuuteille asti.

Kuva & ääni

Katsoin elokuvan iTunes kaupan kautta ostettuna streamina. Elokuvan tekninen laatu yllätti. Eikä mitenkään positiivisessa mielessä. Leffa tarjoiltiin HD tarkkuudella, mikä ei tietenkään automaattisesti ole synonyymi huonolle laadulle. Tässä leffassa oli kuitenkin kummallisia epätarkkuuksia melko usein. Ääniraita sekin oli melko tavanomainen toimintaleffan pyssyjen paukuttelua Dolby Digital 5.1 äänin. Mitään wow fiilistä tuosta ääniraidasta ei tullut. Jos teknisessä laadussa ei pärjätty tällä kertaa, niin hyvällä sisällöllä paikattiin.

Ohjaaja oli saanut loihdittua tiiminsä kanssa luovia ja hienoja kuvauspaikkoja. Pidin esimerkiksi rosvojen allajuhlista bileineen. 

Palkinnot ja ehdokkuudet

John Wick voitti Golden Schmoes palkinnon vuoden yllättäjänä ansaitusti. Golden Schmoes palkinnot ovat leffafanien omia valintoja. Lisäksi palkintoja on tullut vuoden parhaimpana toimintaelokuvana. Ehdokkuuksia ollut mm. parhaimmista stunteista ja toimintakohtauksista. Keanu muuten tekee monet stuntit itse. 

Yhteenveto

John Wick on mainio toimintaelokuva ja hyvä avaus elokuvasarjalle. John on kylmäverinen palkkamurhaaja, joka olisi halunnut elää vain omaa eläämäänsä eläköityään entisestä “ammatistaan”. Mutta kun ei. Pahikset tekivät muutaman kohtalokkaan virheen ja John päättää näyttää niin sanotusti kaapin paikan.

Näyttelijöiden suoritukset ovat kunnossa. Niin ikään myös hieman kokemattomampi ohjaaja näyttää kykynsä. Tarkista Amazonin hinta elokuvalle (ei suomitekstejä).

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: