The Poseidon Adventure (1972) arvostelu

20th Century Foxin The Poseidon Adventure (S/S Poseidonin seikkailu) vuodelta 1972 on hieno elokuva. Elokuvalla on ikää pian 50 vuotta! Ikä näkyy elokuvassa kuitenkin yllättävän vähän sillä ohjaaja on saanut tarinankerronnan mainiosti filmille ja näyttelijät tekevät upeaa työtä. Silloin ei ollut tietokoneella tehtyjä erikoistehosteita, eikä se tässä elokuvassa häiritse edes tämän päivän mittapuulla. Joitain räjähdyksiä näytetään toki laivan ulkopuolelta missä varmasti tehosteilla olisi saanut näyttävyyttä. Nuo hetket ovat kuitenkin varsin lyhyitä ja kuva siirtyy pian taas sisätiloihin seuraamaan selviytyneiden toimintaa.

Genre

Elokuva on luokiteltu draamaksi ja se on mielestäni varsin osuva luokittelu elokuvalle. Elokuva käsittelee ihmissuhteita ja kuinka ryhmä tulee keskenään tiukassa tilanteessa. Draaman mukana on ripaus seikkailua tai paremminkin selviytymistaistelua pahasta paikasta. Toinen osuva luokka tälle elokuvalle on katastrofielokuvat.

Juoni

Poseidon on aikansa suurin höyrylaiva, jolla vietetään parhaillaan uuden vuoden aattoa iloisissa merkeissä. Musiikki soi, ihmiset tanssivat, kilistelevät lasejaan. Elokuvan alkupuoli menee tutustuessa eri henkilöhahmoihin juhlatunnelmissa. Kaikki ei mene kuitenkaan aivan hyvin. Lähistöllä on sattunut vedenalainen maanjäristys, joka on nostattanut valtavan aallon. Aalto kohtaa laivan eikä aluksen kapteeni miehistöineen pysty väistämään aaltoa. Aalto kaataa laivan ylösalaisin ja ainoa tie pelastautua on kivuta “laivan pohjaan” ja yrittää päästä sitä kautta ulos ennen kuin laiva uppoaa. Onko se edes mahdollista selviytyneille juhlijoille. Pohja on paksua terästä.

Selviytymistaistelun aikana on aikaa sanailla toisille hermojen kiristyessä. Hyvästejäkin heitellään pahimman varalta ja kuitenkin matka taas jatkuu. Ainakin hetken. Tilanteen yhä pahentuessa ryhmähenkeä on yksinkertaisesti pakko alkaa löytymään, jos mielii pelastautua. 

Carol Lynley näytteli elokuvassa laulaja Nonnie Parrya

Näyttelijät ja ohjaus

Elokuvan on ohjannut Ronald Neame. Hän ohjasi Poseidonin jälkeen vielä 6 muuta elokuvaa vetäytyen eläkkeelle myöhemmin. Neame kuoli vuonna 2010 kotonaan Los Angelesissa.

Päänäyttelijöistä Gene Hackman lienee tunnetuin mutta hänkään ei enää ole näytellyt sitten vuoden 2004 Welcome to Mooseport elokuvan jälkeen. Ernest Borgnine niin ikään tunnettu näyttelijä jopa yli 200 eri nimikkeestä! Kaikki elokuvan näyttelijät suoriutuivat tehtävästään rautaisella ammattitaidolla. Moni elokuvassa mukana olleet ovat jo kuolleet.

Yhteenveto

Iästään huolimatta elokuva on kelpo katastrofielokuva. Elokuva on saanut katsojilta sekä kriitikoilta kiitosta! IMDB arvio yli 7 ja Rotten Tomatoes prosentit 80 sekä 76. Ensimmäinen luku kuvastaa listattujen kriitikoiden arviota ja jälkimmäinen vastaavasti käyttäjien palautetta. Korkeampi prosenttiluku on tässä parempi. Luonnollisesti myös Leffavelho suosittelee tämän elokuvan katsomista! Kuten arvata saattaa elokuvassa laivaristeily menee pahasti pieleen ja siitä alkaa huikea selviytymistarina.

Tarkista Amazonin hinta Blu Ray elokuvalle (Region B, Eurooppa)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: