Tsernobyl 1986 Arvostelu

Netflix julkaisi hiljattain Tsernobyl 1986 elokuvan. Nimestä ei voi olla arvaamatta mistä elokuvassa voisi olla kyse. Elokuva on venäläisten itsensä tekemä ja myönnetään, pientä ennakko asennetta filmiä kohtaan minulla oli. Olen pääasiassa katsellut Hollywood-tuotantoa ja ehkä sitä kautta iskostunut ajatus, että kunnon leffa syntyy vain isolla budjetilla isojen studioiden toimesta. Mikä ei tietysti missään nimessä ole totuus. Hyviä elokuvia syntyy toisenlaisilla lähtökohdilla ja varmasti myös useimmin mitä Hollywood pätkät tarjoavat.

Tämä leffa on kuitenkin hyvä! Se on näyttävästi ja laadukkaasti tehty, vaikka ei ehkä aivan isomman budjetin omaavan tasolle ylläkkään.

Genre

Netflix luokittelee elokuvan draamaksi ja tunteelliseksi sellaiseksi. Osuva kuvaus sillä toimintaelokuva tämä ei ole. 

Toinen luonnollinen luokittelu voisi olla tositapahtumiin perustuva elokuva. Silti en ihan suoraa yhtä kuin merkkiä tälle laittaisi tositapahtumiinkaan. Onnettomuus toki tapahtui ja se on myös elokuvan kantava teema. Elokuvassa ei kuitenkaan seurata tapahtumien kulkua mikä ydinvoimalaitoksella meni vikaan ennen räjähdystä ja millaisia päätöksiä tehtiin kun asioiden havaittiin menevän pieleen. Elokuvan hahmot tarinoineen ovat keksittyjä. Tapahtuma oli aikanaan iso juttu, joten vastaavia rakkaus- sekä sankaritarinoita varmasti on paljonkin mitkä sopisivat tämän elokuvan tapahtumiin.

Juoni & elokuvan kuvaus

Elokuva kertoo palomiehestä ja tämän rakkaudesta paikalliseen naiseen. Rakkaus ei ole kuitenkaan aivan ruusuilla tanssimista ja mies yrittääkin parantaa tilannetta erilaisin keinoin. Mies haluaisi itse asiassa muuttaa Kiovaan rakastettunsa kanssa mutta onnettomuus muuttaa kuvioita. Tsernobyl ei päästä ketään helpolla ja moni palomiehistä jää sille tielleen yrittäessään auttaa.

Ohjaus ja päänäyttelijät

Elokuvan on ohjannut Danilla Kozlovsky ja samalla toiminut toisena päänäyttelijöistä. Rakkauden kohdetta Olga Savostinaa näytteli Oksana Akinshina. Kumpikaan näistä ei jäänyt mieleen erityisen loistavana näyttelijänä mutta ei missään nimessä huononakaan. 

Sen sijaan Danillan työ ohjaajan roolissa oli vakuuttavaa. Elokuvasta löytyy mielenkiintoisia kuva- ja näkökulmia asioihin. Musiikkivalinnat olivat osuvia ja muutenkin elokuvasta huokui aito (uskoakseni ainakin aito) neuvostoajan henki kaikkine reistailevine ladoineen.

Elokuvassa muuten puhutaan venäjää, mikä ei itse asiassa häirinnyt edes tottumatonta kuuntelijaa.

Kuva ja ääni

Tekninen laatu oli ihan OK mutta ei mitenkään silmiinpistävän häikäisevää. Joissain kohti näkyi, mahdollisesti pakkauksesta johtuen, ongelmia liukusävyjen kanssa. Eli pientä porrastusta kun sävyjen kuuluisi mennä saumattomasti tummasta vaaleaan.

Netflix tarjoilee elokuvan HD tarkkuudella ja 5.1 äänillä. Eli 4K HDR Dolby Atmos kuva ja ääni tästä uupui. Se ei ehkä kuitenkaan elokuvan kannalta näyttele niin merkittävää roolia sillä tässä jäi sellainen vaikutelma, että sisällön ja tarinan merkitys on ollut suuremmassa roolissa kuin audiovisuaalinen ilotulitus. Tekninen toteutus ei kuitenkaan ole huono ja ohjaaja on saanut loihdittua näyttävän näköistä jälkeä käytössä olleilla resursseillaan.

Yhteenveto

Tsernobyl 1986 on suositeltava elokuva erityisesti rakkaustarinoiden ystäville. Tositapahtumiin perustuvien tai toimintaelokuvien ystäville tämä saattaa olla pienimuotoinen pettymys sillä pääasia elokuvassa on ihmissuhteet ja välillä käydään sammuttamassa isomman luokan paloa. Elokuvassa ei niinkään puututa siihen mitä ydinvoimalaitoksella tapahtui tai yritettiinkö onnettomuutta estää. Elokuvan ikäraja on 13+, eli Netflix suosittelee elokuvaa yli 13-vuotiaille. Pituutta elokuvalla on 2h ja 16min. Elokuvassa olisi myös tiivistysvaraa runsaasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: