Crawl (2019) arvostelu

Etsin katsottavaksi meriaiheisia katastrofielokuvia Titanicin tyyliin, kun vastaan tuli Paramount Picturesin vuonna 2019 julkaisema Crawl elokuva. Hurrikaani ja alligaattorit. Just joo! – ajattelin. Tämä ei voi olla kuin huono leffa. Leffan tiedoissa kuitenkin mainittiin 4k tarkkuus Dolby Vision HDR tuella. Ajattelin, että ehkä tässä olisi kuitenkin visuaalista potentiaalia. Tämän vuoksi katsastin internetin yleisen mielipiteen elokuvasta ja havaitsin, että melko moni tästä elokuvasta on kuitenkin tykännyt. Ja voi pojat ja tytöt! Elokuvahan on oikein hyvä ja suositeltava katsottavaksi.

Genre

Elokuvan genre on merkitty trilleriksi ja jossain yhteyksissä jopa kauhuksi. Kauhuelokuvaa tästä ei saa mielestäni millään. Toki vaanivat alligaattorit yllättävät kerran jos toisenkin mutta lähempänä elokuva on trillerin ja seikkailuelokuvan sekoitusta.

Juoni

Elokuva kertoo nuoresta huippu-uimari naisesta ja tämän suhteesta isäänsä. Isään ei saada puhelimitse yhteyttä ja alueelle on annettu korkein mahdollinen hurrikaanivaroitus. Tytär lähtee varoituksista ja kielloista huolimatta etsimään isäänsä rankkasateiden vain yltyessä. Isä löytyykin loukkaantuneena kotoaan ja keliolosuhteiden lisäksi vastassa on muutakin ongelmaa. Ne alligaattorit nimittäin. Ja niitähän riittää ja melko agressiivisia sekä nälkäisiä tuttavuuksia tuntuvat olevan.

Toisin sanoen elokuvan juoni ei ole kovin monimutkainen tai kimurantti. Katsoja päästetään helpolla, eikä liiemmälti tarvitse ihmetellä juonenkäänteitä. Eikä se ole huono asia. Itselläni ainakin toimistoaikana normaali työni parissa on aivan riittävästi pähkinöitä purtavaksi joten tämmöinen helpompi viihde kelpaa aivan mainiosti.

Ohjaaja mainitsee elokuvan taustojen perustuvan tositapahtumiin. Mikä varmasti pitää paikkaansa. Floridassa voi nähdä sekä alligaattoreita että hurrikaaneja ja varmasti vieläpä samaan aikaan. Muuta totuutta elokuvassa tuskin on.

Hienosti oivallettu kuitenkin yhdistää nämä kaksi elementtiä. Erilaisia hai elokuvia ja luonnonilmiöihin perustuvia elokuvia on tehty ajan saatossa ennenkin mutta ei siten, että näitä asioita olisi yhdistetty.

Näyttelijät sekä ohjaus

Hayley tytärtä näyttelee Kaya Scodelario ja Dave isää Barry Pepper. Molemmat suoriutuivat tehtävästään esimerkillisen uskottavasti. Näyttelijäntyössä ei ole moitteen sanaa. Kaya on tuttu mm. Labyrintti elokuvista, Barry Pepper ollut mukana mm. Pelastakaa Sotamies Rayan sekä Vihreä Maili elokuvissa.

Crawl elokuvan on ohjannut Alexandre Aja, hänen aiempiin töihin lukeutuu mm. hieman samaan aihepiiriin lukeutuva Piranha 3D. Käsikirjoitus on syntynyt Michael Rasmussen sekä Shawn Rasmussen veljesten toimesta. 

Yhteenveto

Suosittelen elokuvaa kaikille jännityksen sekä seikkailuelokuvien ystäville. Tässä oli tunnelmaa alusta loppuun. Alligaattoreita elokuvassa vilisi ehkä turhan paljon, nakersi mielestäni leffan uskottavuutta hieman. Vähemmillä pedoilla olisi voinut jopa jännitys hieman kasvaa. Toisaalta jos oli haettu menoa ja meininkiä, niin sitten on osuttu napakymppiin.

Tekninen toteutus elokuvassa on kunnossa. Elokuva on kaunista katsottavaa ja äänimaailma uskottava. Leffaan syventyessä todella tuntui olla myrskyn keskellä ja läsnä tapahtumissa mukana. CGI osuudet oli toteutettu maltilla eikä missään vaiheessa tullut tunnelma, että katsoisin piirrettyä elokuvaa.

Elokuvalla on pituutta tunti 27 minuuttia ja se on varsin sopiva mitta. Elokuvan loputtua tuli tunnelma, että nytkö tämä jo loppui mutta silti yhtään pidempi ei elokuvan olisi tarvinnut ollakaan. Kaikki tarinan kannalta oleelliset asiat saatiin kerrottua hyvin.

  • Tarkista Amazonin hinta elokuvalle (Blu ray import, ei suomitekstejä)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: